Atatürk Parkında gerçekleştirilen basın açıklamasını Adana Tabip Odası, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, DİSK Adana Bölge ve KESK Adana Şubeler Platformu adına Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten okudu. Ökten şunları şunları söyledi;


Taksim Gezi Parkı‘nda yapılmak istenen yağmanın karşısına dikilen insanlara vahşice saldırılması sonucu ortaya çıkan halk tepkisi ülkemizin dört bir yanını sarıp sarmaladı. Halk ve özellikle bu ülkenin geleceği olan gençler itirazlarını yüksek sesle söylüyorlar. Bu ses aklın, vicdanın ve insan olmanın sesi olmasına rağmen çevreye, parklara, yaşam alanlarına ve kararlara katılma haklarına sahip çıkan insanlara karşı kullanılan şiddet dinmiyor. Günlerdir TOMA’larla, tazyikli suyla, gaz bombalarıyla, biber gazlarıyla copla süren devlet şiddeti, ülkeyi adeta bir iç savaş görüntüsüne sokmuş durumda.

İktidarın bu gösterileri bastırmak için uygulattığı şiddet,  onlarcası ağır, binlerce yurttaşımızın yaralanmasına neden olmuştur.  İstanbul’da Mehmet Ayvalıtaş bir arabanın çarpması sonucunda, Hatay’da Abdullah Cömert polisin attığı gaz bombası fişeğinin kafasına isabet etmesiyle ve Adana’da göstericileri kovalayan polis memuru Mustafa Sarı inşaatı devam eden 5 metre yüksekliğindeki alt geçit köprüsünden düşerek hayatını kaybetmiştir.  Ülke düzeyinde yaralı sayısı 4 bin 335’i bulmuştur. Bu durumu yaratan da hiç şüphesiz iktidarın duyarsız, baskıcı, otoriter tutumudur. Yaralananların ve ölen vatandaşlarımızın sorumlusu şiddette ve yanlışta ısrar eden hükümettir.

Halkın meşru ve haklı taleplerini yok saymaya, dayatmalarında ısrar etmeye ve şiddetle sonuç almaya çalışan hükümet bu politikanın iflas ettiğini hala anlamamaktadır. Şiddet emrini veren hükümet, valiler ve emniyet müdürleri halkın taleplerine kulaklarını tıkamayı sürdürüyor. Onlarca ilde süren ve durdurulmayan polis şiddeti ölümleri, yaralanmaları ve tahribatı çoğaltıyor. Dün başka ülkelerin içişlerine karışarak ‘yurttaşlarına zulmetme’ diyenler bugün günlerdir kendi işçisine, memuruna, işsizine, ev kadınına, öğrencisine, iş adamına, esnafına zulmediyor.

Üslubu ve tutumuyla ülkeyi bu hale getirdikten sonra 3 günlüğüne yurtdışına çıkan Başbakan Erdoğan, ülkeye geldikten sonra sorunlardan ve eylemlerden sonuç çıkarmamış görünüyor. Günlerdir ülkede yaşananlar açığa çıkartmıştır ki, bu hükümet hukuk tanımazdır, demokrasiden, bilimden, kamu yararından nasibini almamıştır.

Yeni saldırı sinyalleri sorunları azaltmıyor, artırıyor. Hala hiçbir şey olmamış gibi davranılarak  “Yüzde 50’yi evde tutuyorum” denilerek, halkı karşı karşıya getirecek politikalardan medet umuluyor. Başbakan ‘polisi çekin’ diyenlere ‘burası yolgeçen hanı mı’ cevabını vererek ortamı germekten, yeni saldırılara zemin hazırlayacak mesajlar vermekten vazgeçmelidir. ‘Yol ver gidelim, Taksimi ezelim’ sloganları atan taraftarlarını selamlamak yerine, yaşananlardan ders çıkarmalı ve halktan özür dilemelidir. Halkın talepleri de eylemleri de demokratiktir ve meşrudur. Şiddetin devam etmesi halinde, bundan sonra da yaşanacak acıların ve olayların tek sorumlusu AKP Hükümeti olacaktır.

Bugün Adana’da sabaha karşı, polis 13 kişiyi evlerinden gözaltına almıştır.  Adana emniyet yetkilileri bir an önce gözaltıları serbest bırakmalıdır. Demokratik hak ve taleplerin dile getirildiği gösterilere katılan hiç kimse gözaltına alınmamalı ve soruşturmaya uğratılmamalıdır.

Biz Adana emek ve meslek örgütleri olarak, toplumun en temel demokratik hak ve taleplerinin; şiddetle, yasakçı politikalarla engellenmeden, tek bir yurttaşımızın dahi burnu kanamadan,  barışçıl ve demokratik şekilde ortaya konulabilmesinin şartlarının yaratılması gerektiğine inanıyoruz. Bu koşulların yaratılabilmesi için de alanlarda yerimizi alıyoruz.

Taksim Gezi Parkı‘nı yok etmek isteyen zihniyet ülkenin her karesini aynı yağma ve talan cenderesine sokabilmek gayreti içindedir. Adana’da 5 Ocak Stadyum alanının ranta feda edilerek konut ve AVM ile betonlaştırılmak istenmesinin karşısında olduğumuz bilinmelidir. Adana emek ve meslek örgütleri olarak bu projeyi durdurmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Adanalıların bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek yaşam alanlarına sahip çıkacağına da inancımız tamdır.

Adana emek ve meslek örgütleri olarak; İktidarın gösterilerin ortaya çıkardığı mesajı almasını ve bir an önce günlerdir dillendirilen talepleri yerine getirmek için somut adımlar atmasını istiyoruz.

- Gezi Parkı, park olarak kalmalıdır.
- Topçu Kışlası projesinin iptal edildiği açıklanmalıdır.
- Atatürk Kültür Merkezinin yıkılmayacağı açıklanmalıdır.
- Halka şiddet uygulatan ve uygulayan sorumlular görevden alınmalıdır.
- Gaz bombası, biber gazı kullanımı yasaklanmalıdır.
- Gözaltındakiler serbest bırakılmalı, haklarında hiçbir soruşturma açılmayacağı açıklanmalıdır.
- Toplantı, gösteri, eylem yasaklarına son verilmeli; ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır.

BİZLER DAHAFAZLA DEMOKRASI, DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK, DAHA FAZLA BARIŞ, DAHA FAZLA DOĞA, DAHA FAZLA AĞAÇ,  DAHA İYİ EĞİTİM, DAHA NİTELİKLİ SAĞLIK, DAHA FAZLA SAYGI İSTİYORUZ.

 

ADANA TABİP ODASI
TMMOB ADANA İL KOORDİNASYON KURULU
DİSK ADANA BÖLGE
KESK ADANA ŞUBELER PLATFORMU