1993 yılından bu yana dünya çapında kutlanan ’22 Mart Dünya Su Günü’ nedeniyle Adana’da geniş boyutlu panel düzenlendi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik, Gıda, İnşaat, Jeofizik, Kimya, Makina, Ziraat Mühendisleri Odaları ve Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubesi’nin ortak etkinliği Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapıldı.  “Su Politikaları ve Suyun Kullanım Alanları” konularının işlendiği iki ayrı oturumla gerçekleştirilen panelde, suyun güvenli kullanımının önemine dikkat çekildiPanelin başlangıcında konuyla ilgili olarak vatandaşlarla, çiftçilerle, sulama birliği temsilcileriyle ve ziraat mühendisleriyle Adana'da yapılan röportajları içeren bir video gösterimi yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan herkes için su güvenliğinin temin edilmesi gerektiğini söyledi. Çevreye verilen zararların, iklim değişikliği ile birlikte dünya çapında su merkezli krizleri de yarattığını kaydeden Alparslan, “İnsanoğlunun; medeniyet, sanayileşme, modernleşme adına bitki örtüsünü, ormanı, toprağı, nehirleri, gölleri adeta tırmalaması sonucunda hırpalanan doğamız bizlere cevabı; kuraklık, olmadı sel, o da olmadı aşırı yağış ve nihayet heyelan, açlık, evsizlik olarak vermektedir. Zira her organizma kendine yönelen tehdide karşılık verme refleksine sahiptir” dedi.
Alparslan, “Elbette bu tehdit sadece bizlere yönelik olmayacaktır. Belki de bizim vebalimizi bizden daha çok bizden sonraki kuşaklar çekecektir. Ki bu da hiç adil değildir. Sanayi ve enerji üretiminde kullanılan sular hem ekosisteme zarar vermekte hem de kirlilik yaratmaktadır.  Daha çok tüketim, benmerkezci yaşam tarzı, ülkeler arası siyaset, daha çok ama hep daha çok kardan başka bir önceliği olmayan kapitalist yaklaşımlar sonucu evinde güvenli içme suyu olmayan 2,1 milyar, bir o kadar da kirletilmiş su tüketmek durumunda bırakılmış insan...  2018 Dünya Su Günü’nde, geleceğe dair maalesef umutlu değiliz” diye konuştu.
İKİ AYRI OTURUM DÜZENLENDİ
Alparslan’ın konuşmasının ardından ‘Su Politikaları’ konulu oturuma geçildi. Moderatörlüğünü Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak’ın yaptığı oturumda Prof. Dr. Beyza Üstün ‘Küreselleşen Dünyada Suyun Geleceği’, Av. İsmail Hakkı Atal ‘Suyun Ticarileştirilmesi ve Su Hakkı’, Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın ‘Su Güvenliği ve Sağlık’ başlıklı sunum gerçekleştirdi.

‘Suyun Kullanım Alanları’ konulu ikinci oturumun moderatörlüğünü ise Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir yaptı. Oturumda Prof. Dr. Rıza Kamber ‘Tarımsal Amaçlı Kullanım ve Sulama Birlikleri’, Melih Baki ‘Yer altı Sularının Kullanımı ve Su Havzalarının Korunması’, Esecan Akbulut ise ‘Sanayide Su ve Atıksu Kullanımı’ konularındaki sunumlarını gerçekleştirdi.