Adana Büyükşehir Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında “Cumhuriyet Yolunda Gençler” sloganıyla gerçekleştirdiği etkinlikte tarih dolu hikayeleriyle tanınan Sunay Akın’ı Adanalı gençlerle buluşturdu. “Modern Meddah” Sunay Akın, binlerce kitabın ışığını Adanalı gençlere bir saatlik programında yansıttı. Tarihte yolculuk yaşatan, “Bilgi üretilen ve yönetilen en büyük güçtür” vurgusu yapan Sunay Akın, bu güce erişmek için gençlerin okumasını, düşünmesini, sorgulamasını tavsiye edip, sahip oldukları bilgiyi adaletle insanlık yararına kullanmalarını istedi. 
ASKİ ATATÜRK SPOR SALONU DOLDU TAŞTI
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün Türk sporuna ve sporcusuna armağan ettiği 2 bin 500 kişilik ASKİ Atatürk Spor Salonu’nda ilk etkinlik 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı onuruna düzenlendi. Gençlik Spor ve Basın Yayın Daire Başkanlığı’nın “Cumhuriyet Yolunda Gençler” sloganıyla gerçekleştirdiği etkinlikte, Şair, Yazar, Gazeteci, Araştırmacı ve Tiyatro Oyuncusu Sunay Akın, Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezleri’nin öğrencileri ve ailelerine, dünyayı değiştiren aydın insanların öykülerini anlattı. Sunay Akın’ın güldürürken düşündüren sohbetini Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Ramazan Akyürek, Gençlik Spor ve Basın Yayın Daire Başkanı Halil Hızlısoy ile çok sayıda belediye bürokratı dinledi. 

TÜRK GENÇLİĞİ ATATÜRK’ÜN İZİNDE 
Dolup taşan salonda gençlere seslenen Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, 12 ilçedeki 14 şubesinde 13 bin öğrenciye eğitim hizmeti sunan Başkan Hüseyin Sözlü’nün yegane amacının Adanalı gençlerin vatanına, bayrağına gönülden bağlı yetişmesi, başarılarla dolu bir yaşam sürmesi olduğunu söyledi. Adanalı mühendislerin, teknokratların ve bürokratların eseri olan ASKİ Atatürk Spor Salonu’nda ilk etkinliğin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı onuruna düzenlenmesinin de büyük anlam taşıdığını vurgulayan Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Ulu Önder Atatürk’ün “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözünü anımsattı. 
AKYÜREK’TEN AKIN’A TEŞEKKÜR PLAKETİ 
Akyürek, Türk Milleti’nin Atatürk’ün izinde, uygarlık yolunda duraksamadan yürümeye devam edeceğinin altını çizdi. İlerlemenin yolunun eğitimden ve çalışmaktan geçtiğini dile getiren Akyürek, “Bütün gönlümle inanıyorum ki; Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezleri’nde eğitim gören her arkadaşım, çok çalışarak başarılı olup, hem ailelerinin, hem de Sayın Hüseyin Sözlü’nün gurur duyacağı gençler olacaktır” dedi. Akyürek, konuşmasının sonunda sahneye davet edilen Sunay Akın’a çiçek ve teşekkür plaketi sundu. 
‘BİLGİ, BAKMAK VE GÖRMEK ARASINDA DUVARLARI YIKAR’
Sunay Akın, sohbetine kurucusu olduğu İstanbul Oyuncak Müzesi’ni tanıtan video ile başladı. 2011’de kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi’nin en saygın uluslararası ödüllen kazandığını kaydeden Sunay Akın, müzelerin milletlerin hafızası olduğunu söyledi. Tarihte yolculuk yaşatan sohbetini dinleyicilere sorular yönelterek interaktif sürdüren Sunay Akın, “Bilgi, üretilen ve yönetilen en büyük güçtür” diyerek, bireye düşünmesini ve sorgulamasını sağlayan becerinin eğitimle kazanıldığını anlattı. Bilginin bakmak ile görmek arasındaki duvarları yıktığını, bilgiye erişmenin yolunun da merak edip, okumak ve araştırmaktan geçtiğini aktaran Sunay Akın, İstanbul’un fethinden Fransız devrimine, Çanakkale Zaferi’nden Kanunu Sultan Süleyman’ın adaletine kadar örneklerle dünyayı değiştiren aydın insanların öykülerini dile getirdi. 


TÜRK BAYRAĞI’NDAKİ HİLAL VE YILDIZIN ANLAMI
Türk Milleti’nin bağımsızlığının simgesi şanlı Türk Bayrağı’ndaki hilal ve yıldızın anlamını da gençlerle paylaşan Sunay Akın, hilalin bilginin ışığını, beş köşeli yıldızın ise insanı yansıttığını, dünyada rengini şehit kanlarından alan başka bir bayrak olmadığını söyledi. 
ATATÜRK’ÜN HAYALLERİDİR BİZİ BİR ARADA TUTAN’
Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık ve kalkınma hayallerini sohbetinde öne çıkaran Sunay Akın,  düşman gemilerinin İstanbul Boğazı’na sıralandığı, kukla hükümetin işgale sesini çıkarmadığı yıllarda trenle Ankara’dan Haydarpaşa Garı’na giden  Ulu Önder’in “Geldikleri gibi giderler” sözünde barınan derinliği örnekledi. 
“Bir kişinin gördüğü hayaldir bugün bizi bir arada tutan” diyerek Atatürk’ün bağımsızlık aşkına, özgür yaşama isteğine ve adalete bağlılığına vurgu yapan Sunay Akın, kağnılarla istiklale yürüyen Türk Milleti’nin cumhuriyetin kurulmasından sadece 10 yıl sonra yerli uçağını, 50 yıl sonra da yerli otomobilini ürettiğini, bunu da bilginin ışığında başardığının altını çizdi. 
10 YIL SONRA TÜRK UÇAĞINDA KAĞNI RESMEDİLDİ
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 1923 ile 1950 yılları arasında Eskişehir’deki uçak fabrikasında 374 adet uçak ürettiğini, dünyada kendi uçağını üreten 5’inci ülke olduğunu paylaşan Sunay Akın, “Kağnıyla istiklalini kazanan bir millet, 10 yıl sonra yaptığı uçağın gövdesine o kağnıyı resmetmiştir. 50 yıl sonra yerli otomobilini üretmiştir. Birilerinin durmadan saldırdığı, durmadan kötülemeye çalıştığı 1930’lu yılların Türkiye Cumhuriyeti işte budur” diye konuştu.
‘ÖRGÜTLENMİŞ CEHALET ORDUSUNU BİLGİLİ GENÇLER YENECEK’
Sohbetinde “Dünyanın en büyük ordusu örgütlenmiş cehalettir” sözünün altını çizen Sunay Akın’ın “Hayatta tek doğru yol olan bilginin yolunda yürüyenler, cehalet ordusunu de yenecektir. Parçalanmamak için hayallerinizin peşinde koşacaksınız, okuyacaksınız, düşüneceksiniz, sorular soracaksınız. Bizi daha güzel günlere sizin hayalleriniz taşıyacak. Türkiye’nin başka bir şeye de ihtiyacı yok” ifadeleri ayakta alkışlandı. 
Sunay Akın, sahneden indikten sonra yanına gelen Adanalı okurlara kitaplarını imzaladı, anı fotoğrafları çekildi.