Atatürk Parkı üzerinde bulunan ve 70 m uzunluğundaki Kozan Tarihi Köprüsü Restorasyon ihalesi yapılarak ihaleyi alan firma çalışmalara başladı.

            MN Turizm Tic. San. Ltd. Şti yetkilisi Sedat Çetin; “1.174. 734,00 TL ihale bedeli ile almış olduğumuz tarihi köprünün restorasyonu için 20 personelimiz ile birlikte çalışmalarımıza başladık. Şuan iskele kurma aşamasındayız. Öte yandan ise Kozan Belediyesi köprü üzerinden geçmekte olan içme suyu hattı ile ilgili çalışmalarını başlattı. Köprü birkaç gün içerisinde restorasyon süresi içerinde trafiğe kapanacak olup, vatandaşlarımızdan da bu konuda gerekli duyarlılığı bekliyoruz. Köprümüz tarihi Adana Taşköprü mimarisi ile aynı mimari özelliğe sahiptir. Firmamız bu konuda tecrübeli olup Bosna Hersek’te bulunan Mostar Köprüsü ve Tarih Adana Köprüsü’nün de restorasyonunu gerçekleştirmiştir. Altı aylık bir zaman içerisinde Tarihi Kozan köprünüzün restorasyonunu tamamlamayı hedeflemekteyiz” dedi.

            Tarihi köprünün restorasyonu ile ilgili açıklamada bulunan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, “İlçemizin en eski tarihi miraslarından olan köprünün restore edilmesi ve aslına uygun hale getirilmesi ilçemizin tanıtım ve turizm çalışmalarına büyük katkı sağlayacaktır. Tarihin sessiz tanıkları köprüler, geçmişi günümüze bağlayan, yapıldığı dönemin mimari ve sanatsal yapısını günümüze taşıyan, geçmiş insanların sosyal yaşantısına tanıklık eden kültür varlıklarımızdır. Restorasyonu tamamlandıktan sonra da en orijinal hali ile gelecek nesillere aktarılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.

 

KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ   

Kilgen Çayı olarak da bilinen Kozan Çayı üzerinde kurulmuştur. 9 ayrı gözü olan Roma dönemine ait tarihi köprü geçmişten günümüze Kozan’ı doğu-batı istikametinde birleştirmektedir.

Ahmet Cevdet Çamurdan’ın Cumhuriyetin “50.yılından Kozanı Tanıyalım” adlı eserde 

M.S 325 tarihinde Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı belirtilmektedir. Çukurova da Roma dönemine ait en eski köprüdür. 1880 Adana Vilayet Salnamesinde Köprü ile ilgili şu bilgiler verilmiştir;

Sis Kasabası civarında yüz zira tul ve altı zira arzında dokuz gözlü bir köprü vardır. Tarihi Kozan Köprüsü hakkında bilgi verilmekte olup 1880 tarihinde köprü 9 gözlüdür. Köprünün uzunluğunun ise 70 metre ve  köprünün genişliğinin ise 3.90 metre olduğu şeklinde malumat verilmiştir.