Doruk Beldesi sakinlerinden Yusuf Kaya, çukurdan çok sayıda Roma mezarı bulunduğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’ten bölgede kazı çalışması başlatılması talebinde bulundu. 

Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Doruk beldesinde ikamet eden 40 yaşındaki Yücel Abuşka hayvanlarını otlatırken ineklerinden biri aniden çöken bir çukurda düştü. İneği çıkarmak için çukura inen Abuşka, çukurdaki tarihi eserleri ve mezarları görünce de jandarmaya haber verdi. Jandarma olay yerinde önlem aldı ve Adana Müze Müdürlüğü’nden de üç görevli tarihi mezarlığın bulunduğu çukura girip fotoğraf çekti ve görüntü aldı. Tutulan tutanağın ardından jandarma ve müze müdürlüğü ekibi bölgeden ayrıldı. Mezarların bulunduğu alanda define avcılarına karşı ise herhangi bir önlem alınmadı.

Doruk Beldesi’nde yaşayan Yusuf Kaya, Dorukluların söz konusu alanda detaylı bir kazı yapılması gerektiğini görüşünde olduğunu belirterek, yetkililere çağrıda bulundu. Mezarların bulunduğu bölgede definecilere karşı bir önlem alınmamasına da tepki gösteren Kaya, “Romalılar ölülerini eşyalarıyla birlikte defnediyorlarmış. Burada herhangi bir koruma olmadığı için burası her an talan edilebilir. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in bu konuyu dikkate almasını ve burada detaylı bir araştırma yaptırmasını istiyoruz. Bu mezarlar beldemize turizm açısından büyük bir getiri de sağlayabilir.” dedi.