Kulak, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Büyükelçi Saparbekuly’nin, büyükelçilik ekonomi heyetini de yanına alarak 12-13 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği ziyaretle, Avrasya bölgesinin üretim ve lojistik merkezlerinden Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediğini belirtti.

“İKİ TARAF AÇISINDAN DA YARARLI BİR ZİYARET OLDU”

Adana temaslarına, Vali Mahmut Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü makamlarında ziyaret ederek başlayan Kazakistan Büyükelçiliği heyetinin, ziyaretin kalan bölümünü tamamen iş dünyasına ayırdığını ifade eden Kulak, “Büyükelçimiz Sayın Abzal Saparbekuly ve beraberindekiler; Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi’nde temaslarda bulundu. Bu ziyaretlerde, Adana iş dünyasına, son yıllarda bulunduğu coğrafyanın yatırım üssü haline gelen Kazakistan’daki yatırım imkânları, devletin yabancı yatırımcılara sağladığı teşvikler anlatıldı. Adana’nın önde gelen birçok sanayi tesisinde incelemelerde bulunan, üretim faaliyetleri hakkında bilgiler alan Kazakistan Büyükelçiliği heyeti, MÜSİAD üyeleriyle de iftarda bir araya geldi. 2 gün süren ziyaret, hem Kazakistan Büyükelçiliği hem de Adana iş dünyası açısından son derece yararlı geçti” dedi.

“KAZAKİSTAN TÜRK YATIRIMCILARI DAHA ÇOK GÖRMEK İSTİYOR”

Kazakistan ile Türkiye’nin; dini, dili, tarihi, kültürü, gelenekleri bir iki kardeş ülke olduğunu belirten Fahri Konsolos Tarkan Kulak, Kazakistan’daki yatırım olanaklarından bahsederek, “Ata yurdumuz Kazakistan, Rusya, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan ile olan serbest gümrük birliği anlaşmasının yanı sıra; İran, Çin gibi büyük pazarlara yakınlığı ve düşük üretim maliyetleri gibi avantajlarla Orta Asya’da yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Bu ülkede yatırım yapan firmalarımız, aynı zamanda Türk menşeli ürünlerin daha geniş bir coğrafyada tanınmasına katkı sağlayacaklar” diye konuştu.

Kazakistan’ın, sağladığı tüm bu avantajlar nedeniyle yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini iade eden Kulak, “2006-2017 yılları arasında toplam 245 milyar dolarlık direkt yatırımın yapıldığı Kazakistan, yatırımcılar arasında Türk firmalarını daha çok görmek istiyor. Adana’ya yapılan ziyaretin başlıca amacı da bu” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin yeterli düzeyde olmadığını, bunun karşılıklı yatırım ve işbirlikleriyle artırılabileceğini kaydeden Tarkan Kulak, “İşadamlarımız, Kazakistan’da petrokimya, madencilik, inşaat, turizm, tekstil, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok sektörde yatırım yapabilirler” dedi.

2 GÜNLÜK ZİYARETE MUHTEŞEM FİNAL

Kazakistan’ın Adana Fahri Konsolosu Tarkan Kulak, Büyükelçi Abzal Saparbekuly ile beraberindeki heyetin, Adana ziyaretini, Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen muhteşem bir finalle noktaladığını hatırlatarak, “Kazakistan’dan gelen konuk şarkıcıların seslendirdiği Kazak ezgileri ve halk dansları topluluğunun birbiriden özel gösterileri, Adanalı hemşehrilerimize çok güzel bir akşam yaşattı. Adana’dan tüm dünyaya dostluk ve kardeşlik mesajları verildi. Emeği geçen tüm sanatçı kardeşlerime teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ZİYARET, TİCARET HACMİNİ ARTIRACAK

Tarkan Kulak, açıklamasının sonunda, 2 günlük Adana ziyaretinin, Türkiye-Kazakistan arasındaki ticaret hacminin daha ileri seviyelere taşınmasına ciddi katkılar sağlayacağına inandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Ben kıymetli zamanlarını ayırıp bizleri en güzel şekilde misafir eden başta Adana Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş olmak üzere; Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü’ye, Adana Ticaret Odası Başkanımız Sayın Atila Menevşe’ye, Adana Sanayi Odası Başkanımız Sayın Zeki Kıvanç’a, Adana Ticaret Borsası Başkanımız Sayın Şahin Bilgiç’e, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanımız Sayın Bekir Sütcü’ye, MÜSİAD Adana Şube Başkanımız Sayın Burhan Kavak’a, değerli sanayici ve işadamlarımız ile konser etkinliğinde bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerimize şükranlarımı sunuyorum.”