Türk-Tatar ilişkilerinin güçlenmesiyle, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin de gelişeceğine inandığını söyledi. Başkan Sözlü, yaklaşık 500 yıl öncesinden istatistiksel örnekler vererek, Türk, Tatar, Rus milletleri  arasındaki ilişkilerin günümüzde geldiği noktayı tanımladı, asimilasyonu rakamlarla kanıtladı, beklentilerini açıkladı.
 
ŞEHİRLERİN KARDEŞLİĞİ, ÜLKELERİ DE BİRBİRİNE YAKLAŞTIRIYOR
Aznakay Belediye Başkanı ve heyetini, kardeşlerinin yurdunda ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü,  “Aznakay, Tarsus’un kardeş şehri. Ben Ceyhan’ın, Sayın Burhanettin Kocamaz da Tarsus’un belediye başkanıyken, birlikte Aznakay’a gitmiştik. 10 yıldır kardeşliğimiz, dostluğumuz devam ediyor. Bölgeye her gelmelerinde bizi de ziyaret etmelerinden ötürü, nezaketlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Aznakay Adana’nın da kardeş şehridir. İnşallah bu münasebetlerimiz Tataristan-Türkiye arasındaki bağların güçlenmesinin yanı sıra, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin de gelişmesine ön ayak olur” dedi.
TARİHE BİR BAKIŞ
Tataristan’ın başkenti Kazan’ın, Türk dünyasının en güzel şehirlerinden biri olduğunu belirten Hüseyin Sözlü, “Biz nasıl İstanbul’u Bizans’tan aldığımızda mutlu olduysak, 1552’de Kazan’ı Ruslar bizden aldığında aynı oranda üzüldük. Çok acıdır. 1552’de dünyada 5 milyon Rus, 5 milyon Tatar vardı. Şimdi 100 milyon Rus, 30 milyon Müslüman var. Rakamlar bire bir örtüşmese de, geçmişle bugün arasındaki oran, Rusların Tatar’ları nasıl asimile ettiğinin göstergesi. Kazan’da bir kilisede, asilime olmuş, Hristiyanlaşmış bir Tatar’la aramda geçen konuşma benim için hayatımdaki en ağır diyaloglardan biriydi. Biliyorum ki onların dedeleri zorla Hristiyanlaştırıldı. Onların Hristiyan olsalar da, Tatar olduklarını hatırlamalarıyla mutlu olacağız” diye konuştu. 
HÜSEYİN SÖZLÜ BEY TATARLARI SEVER
Aznakay Belediye Başkanı Marsel Seydullin de, şunları söyledi: “Tarsus-Aznakay kardeşliği bu yıl 20 yılı geride  bıraktı. Bunun yıldönümü Aznakay’da da kutlanacak. Hüseyin Sözlü Bey’in Tatarları çok sevdiğini hepimiz biliyoruz. Başkanımız Hüseyin Bey bizi evinde bile ağırladı. Kendisini sayıyor ve seviyoruz.”