İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi tarafından desteklenen "Geleceğin Kadın Liderleri" projesi kapsamında 81 vilayetten  91 genç girişimci ve lider adayı kadına proje ortaklarından olan Rotary Kulüpleri hakkında bir sunum yapıldı.

Anemon Otel’de gerçekleştirilen sunumda Uluslararası Rotary 2430. Bölge 2015-2016 dönem Guvernörü Prof. Dr. Canan Ersöz, uluslar arası Rotary Kulüplerinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Uluslararası Rotary kulüplerinin üzerinde durduğu en önemli konunun dünyada çocuk felcini ortadan kaldırmak olduğu belirten Prof. Dr. Ersöz, “Çocuk felcinin kökünün kazınması için aşı yapılması gerekiyor. Rotary de 1985 yılından bu yana bu konu üzerinde çok çalışıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda tüm dünyada çocuk felci vakalarında yüzde 99 oranında azalma var. Coğrafik, politik ya da kültürel engeller nedeniyle aşılamanın düzgün yapılamadığı Afganistan, Pakistan ve Nijerya dışındaki ülkelerde çocuk felcinin kökü kazınmış durumda” dedi.

Türkiye’de de uluslararası Rotary ve Türk rotaryenlerin katkısıyla 1988 yılından beri çocuk felci hastalığının görülmediğini aktaran Prof. Dr. Ersöz, son birkaç gün içinde iç savaşın yaşandığı Suriye’de 10 çocuk felci vakasının resmen bildirildiğini belirtti. Ersöz, “Suriye komşumuz ve sürekli Türkiye’ye gelip gidenler var.  Bu nedenle tehlike kapımızda” diye konuştu.

Uluslar arası Rotary kulüpleri olarak 2018 yılında çocuk felci hastalığını yok etmeyi hedeflediklerini ifade eden Ersöz, Rotary üyelerinin 122 ülkede 2 milyarın üzerinde çocuğun bağışıklık kazanması için gönüllü olarak görev yaptığını, 1 milyar doların üzerinde katkı ve değeri ölçülemeyecek kadar da emek harcadığını söyledi. Prof. Dr. Ersöz, “Şu anda da yakınımızdaki tehlike nedeniyle Türk Rotary’si  de alarm halinde. Sağlık Bakanlığı ile temaslarımız da devam ediyor” şeklinde konuştu.

Rotary kulüplerinin hastalıklardan korunma ve tedavi, barış anlaşmazlıklarının çözümü ve önlenmesi, temizlik ve hijyen, anne ve çocuk sağlığı, temel eğitim ve okuryazarlık başlıkları konuları üzerinde odaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Canan Ersöz, Rotary kulüplerinin Türkiye’de yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler aktardı.

Genç girişimci ve lider adayı kadınların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Canan Ersöz, sunumunun ardından Güney Rotary Kulübü Başkanı Osman Yanık ve katılımcılarla birlikte anı fotoğrafı da çektirdi.