Yıldız, Adana'nın Karaisalı ilçesinde yapımı tamamlanan Çakıt Hidro Elektrik Santrali'nin açılış töreni için geldiği baraj tesislerinde, basın mensuplarının sorusu üzerine yaptığı açıklamada, New York'ta bir yerel mahkemenin Uzanlar'la ilgili aldığı kararın basında yer bulduğunu kaydetti.

Bu davada Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olmadığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

'Tarafları Uzanlar, Motorola ve Nokia'dır. Bu dava göstermiştir ki, bizim savunmamızda da tespit ettiğimiz gibi, burada bir mal kaçırma, hileli devir vardır. Bu, yan şirketlerine ve özellikle alt şirketlerine hisselerin bir transferidir. Libananco'yla alakalı ana kurgu buydu. ve Uzanlar'ın, kendi şirketleri üzerinden bunu yaptığına dair savunmamızda da belirtmiştik.

Motorola ve Nokia'nın 3 milyar dolarlık alacağı için, TMSF'nin Telsim'i satmasıyla beraber, 1,3 milyar Dolar vermiştik. Geriye kalan 1,7 milyar dolarlık alacakla alakalı Nokia ve Motorola'nın açtığı davada, New York'taki yerel mahkeme şunu söyledi: 'Bu Libananco'yla alakalı şirket Uzan'ındır, orada Uzanlar'ın kazanması halinde gidip paranızı alabilirsiniz."

Kendilerinin de benzer bir ifade kullandıklarını kaydeden Yıldız, 'Bu şirket, Libananco, Uzan'ın bir şirketidir, yabancılara hisselerini sattığı bir şirket değildir. O yüzden Uzanlar, zaten çetecilikle suçlandıkları bir ortamda, bunu kendileri kurgulamıştır ve bu Oyuna kendileri düşmüştür. Biz hakem heyetinin her zamanki gibi objektif ve tarafsız tutumuyla vereceği kararı saygıyla bekliyoruz ve bu kararın çıkmasında da, biz taraf olmamamıza rağmen, New York yerel mahkemelerinin verdiği kararın mutlaka etkili olacağı kanaatindeyiz. Çünkü burada Uzanlar bu tezadı, paradoksu ifşa etmiş durumdadır' diye konuştu.

- YENİLENEBİLİR ENERJİ-

Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili kanun teklifi hakkındaki soru üzerine de, teklifin TBMM Genel Kurulu'nda beklemede olduğunu ve sırasını aldığını belirtti.

Bakanlık olarak önergeleriyle birlikte hazır durumda olduklarını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

'Bir an önce kanun teklifinin kanunlaşmasını istiyoruz. Meclisin trafiğine de dikkat etmek durumundayız. Top şu anda TBMM Genel Kurulunda ve Danışma Meclisinde. Kanun teklifi ve önergelerle beraber, umarız Türkiye'nin yapısına uygun, hem vatandaşlarımızın tarifeyle alakalı menfaatlerini zedelemeyecek hem de yatırımcının, Türkiye'de uluslararası sermayeyle beraber yatırım yapmasına mani olmayacak tarzda, güneşin, rüzgarın, suyun, jeotermalın ve biyokitlenin de içinde bulunduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını kanunlaştırmış olacağız.'