Hükümetin çeşitli yasalar çıkartarak tek tip siyaset ile tek tip insan yaşamı yaratmaya çalıştığını öne süren Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, “Bununla birlikte tüm kent yapılaşmasını TOKİ’leştirerek insanları tek tip yaşamaya mecbur etmeye çalışmaktadır” dedi.
Dünya Mimarlık Günü ve Dünya Habitat günü dolayısıyla dün Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende mimarlar Atatürk anıtına çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulundu. Burada bir basın açıklaması yapan oda Başkanı Kamışlı, tüm dünyada olduğu gibi Adana’da da yapılı çevre ve bu çevre içerisindeki insan yaşam kalitesinin düşük olmasının başlıca nedeninin doğaya ve fiziksel ç evreye yapılan yanlış müdahalelerin ve yanlış yapılaşmalar olduğunu söyledi.
Kamışlı, “İnsanın yaşam kalitesini düşüren fiziksel çevrede yapılan yanlışlar, başta eğitimsizlik olmak üzere yanlış kent politikaları ve ülkemizde yapılan siyaset biçimidir. Ben yaptım oldu, bitaraf olmayan bertaraf olur ve iktidar erki bizde, biz ne yaparsak o olur mantığı ile hareket ederek, bununla birlikte rantsal ve yağmacı siyasetin önünü açarak kentimiz ölçeğinde de görünen ve henüz görünmeyen birçok yanlışa sebep olmuştur” diye konuştu.
Adana’da yaşanan yerel yönetim krizinin doğru bir planlamaya sahip olamayan Adana, daha fazla zarar verdiğini belirten Kamışlı, “Daha iyi bir kent ve daha iyi yaşamlara sahip olmamızı olumsuz yönde etkileyerek daha iyi bir kent olma sürecindeki zamanı da uzatmaktadır. Bu talihsiz kaostan bütün adanalı zarar görmektedir” şeklinde konuştu.
Daha iyi kentler ve insanların daha iyi yaşamlara sahip olabilmesi için daha iyi bir yerel yönetim sistemi ve ülkede daha iyi bir siyaset biçimi gerektiğini dile getiren Kamışlı,  kentlerin, kıyıların, nehirlerin, tarihi dokunun, tarım arazilerinin, plansız yatırımlarla, yabancı yatırımcıların önünü açarak, talan edilmesine göz yumarak daha iyi bir kente ve daha iyi bir insan yaşamına sahip olunamayacağının altını çizdi.
Hükümetin çıkardığı yasalarla tek tip insan yaşamı yaratmaya çalıştığını da iddia eden Kamışlı, “Hükümet bununla birlikte tüm kent yapılaşmasını TOKİ’leştirerek insanları tek tip bir yaşama mecbur etmeye çalışmaktadır.Ülkemizde ve kent ölçeğinde yaşadığımız bu sorunlar karşısında, kentte yaşayan her bireyin, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının ve her kesimin daha duyarlı olması kaçınılmaz olmakla beraber, bu süreçte mimarlar mesleki ve toplumsal sorumlulukları çerçevesinde karar süreçlerindeki tutumları ve mesleki davranışları ile önemli bir rol üstlenmektedirler.Bütün meslektaşlarımızı, kent, çevre ve daha iyi yaşam değerlerine sahip çıkmaya çağırır ve tüm meslektaşlarımızın Dünya Mimarlık Gününü kutlar, çalışmalarında başarılar dileriz” diyerek sözlerini tamamladı.