Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Ç.Ü.Yumurtalık Meslek Yüksek Okulu Su Altı Programı Öğrencileri Yumurtalık’ın balıkçı barınağı, liman ve sahilini temizliyor.

DİP TEMİZLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Yumurtalık’ta liman temizliği çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Denizcilik ve İç Su Hizmetleri Şube Müdürü Duran Kaya, temiz limanlar ve sahil şeridi için başlatılan çalışmalarının rutin hale getirileceğini söyledi. Duran Kaya, “Adana Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıldan itibaren rutin olarak Yumurtalık Limanı, Karataş Limanı başta olmak üzere, liman bölgelerimizi ve sahil kesimini temizlemeye devam edeceğiz. Geçen yıl Yumurtalık ve Karataş sahillerinde temizlik çalışmalarımızı başarıyla yürüttük. Bu yıl da 4 dalgıcımızla limanlarımızın dip temizliğini sağlamak adına, özellikle teknelerden bırakılan ve dip kirliliğine yol açan atıkların temizlenmesi için çalışıyoruz. 3 hafta sürecek çalışma sonucunda çıkarılan atıklar Geri Dönüşüm  Şube Müdürlüğü’nde bertaraf edilmek üzere bölgeden uzaklaştırılacak. Daire Başkanlığımıza bağlı Geri Dönüşüm ve Özel Atık Şube Müdürlüğü buradan atıkları alacak. Böylelikle limanlardaki kirlenmenin önüne geçeceğiz. Çalışmalar rutin şekilde yürütülecek. Çukurova Üniversitesi Yumurtalık (MYO) Meslek Yüksek Okulu Su Altı Teknolojisi Programı Bölümü ile iş birliğimiz devam edecek” dedi.

HALKIMIZI DUYARLILIĞA DAVET EDİYORUZ

Çukurova Üniversitesi Yumurtalık (MYO) Meslek Yüksek Okulu Su Altı Teknolojisi Programı Bölüm Koordinatörü ve Sanayi Dalış Eğitmeni Özgür Yılmaz da, hem belediyenin çalışmasına destek vermek, hem de eğitim programlarını sürdürmek için bölgede faaliyet gösterdiklerini açıkladı.

Özgür Yılmaz, şunları söyledi: “Daha önce yapılan iki proje var. Birisi kırsal kalkınma fon destekli, biri de buradaki firmaların desteğindeydi. Her iki projede de kıyılarda ve su altındaki çöpleri temizledik. Tekneyle balık avı yapanların, olta balıkçılığı yapanların, çevre insan popülasyonunun bıraktığı atıklar gibi çeşitli atıklar mevcuttu. Daha önce büyük çaplı temizlik gerçekleştirmiş olmamıza rağmen, yine biriken atıkların bulunduğu üzüntüyle görüyoruz.

Geçmişte yaptığımız projelerde aynı zamanda bilinçlendirme de gerçekleştirdik. Ortaokullarda seminerler verildi, balıkçı çocuklarına dalış eğitimi verilerek, denizin nasıl kirletildiğini görmelerini sağlamak istedik. Başta çevre projeleri olmak üzere, ilçemizin gelişimine katkı koyacak sosyal içerikli etkinliklerin içinde olmaya hazırız.

Burada 25 öğrencimiz var. Onlarla birlikte hem sanayi dalış eğitimi yapıyoruz, hem de çevde duyarlılığına yönelik bir projenin içinde yer alıyoruz. Umarım önümüzdeki yıllarda dalış yaptığımızda çıkaracak çöp bulamayız. Biz yılmadan devam edeceğiz. Halkımız da duyarlılık gösterdiğinde yol almış olacağız.”