Tercih döneminin başladığı şu günlerde Çukurova Üniversitesi Kariyer Planlama Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, öğrencilere gelecekte “keşke” dememeleri için önerilerde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Kırdök ayrıca yaptığı araştırma sonuçlarını açıklayarak en popüler 10 meslek grubunu da sıraladı.

 

“Üniversite Seçmek Bölüm Seçmektir, Bölüm Seçmek İse Meslek Seçmektir…”

Öğrencilerin tercih yapmalarıyla üniversite seçtiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kırdök, Üniversite seçmenin ise bölüm seçmek anlamına geldiğini, bununda meslek seçmek olduğunu söyledi. Meslek seçimimin bir iki haftalık tercih döneminde belirlenemeyeceğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Kırdök, öğrencilerin mesleki eğilimlerinin ilkokul dönemlerinden itibaren ortaya çıkarılarak buna göre mesleki eğiliminin saptanması gerektiğini söyledi.

 

’Puanım Nereyi Tutuyorsa Oraya Gireyim’ Demek Meslek Seçimi Değildir.”

Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök konuyla ilgili konuşmasına şöyle devam etti;

“Şu an tercih dönemindeyiz. Gençler üniversite sınavına girdiler, belli bir puan aldılar. Bu puanın sonucunda da üniversitede istedikleri yerlere girmek için bir tercih listesi oluşturuyorlar. 30 tane tercih yapabilecekler. Burada bir temel hata var. Üniversitedeki bölümlerin tercihi ancak tamamı tercih döneminde belli bir puan alındıktan sonra yapılması gereken bir görevmiş gibi düşünülüyor. Hâlbuki üniversiteye tercih yapmak aslında bölüm seçmektir. Bölüm seçmek meslek seçmektir. Meslek seçimi dediğimiz şeyde temmuz ayında iki hafta içerisinde “puanım nereyi tutuyorsa oraya girmek” demek değil. Aslında çok öncesinden kişinin bir süreç içerisinde bu yönelimini gerçekleştirmesidir. Yani daha ortaokul yıllarındayken hatta ilkokul yıllarındayken okul öncesinde bile ilgileri nedir? Nelerden hoşlanmaktadır? Neleri yapabilir? Neleri yapamayabilir? Bunları yavaş yavaş ortaya çıkarılması gerekir. Ama tabı ki bunun en belirginleştiği dönem bizim ergenlik dediğimiz lise yıllarıdır. Özellikle lise yıllarında gençlerin kendilerine yönelik bazı soruları sormaya başlaması lazım.”

 

“Tercih Yapacak Öğrenci Öncelikle Kendisini Tanımalı”

Bir öğrencinin sağlıklı tercih yapabilmesi için kendisini iyi tanımasının önemli olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, öğrencilerin öncelikle kendilerine “Ben ne istiyorum?”, “Ben neyi yapabilirim?” sorularını sorarak cevaplarını alması gerektiğini ifade etti. “Adı güzel”, “popüler” diye yada “puanım yetiyor” diye bölüm tercih etmenin yanlışlıklarına değinen Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök şu önemli bilgileri verdi;

“Popüler diye yada puanım tutuyor diye bir bölümü yazarsın, kazanırsında belki. Ama acaba sen bu mesleği yapabilir misin? Senin becerilerin buna uygun mu? Senin yeteneklerin uygun mu? Diyelim ki yapabiliyorsun. Peki, yaptığın şeyden hoşlanıyor musun? Bu mesleği yapabiliyor olmak o meslekten hoşlanıyor anlamına gelmez. Bir sorgulaması gereken şeyde acaba bu seçtiği bölümün yaptığı iş uygulamada ne yapılıyor? Acaba bunu severek yapacak mı?  Mesela bir öğretmen olduğunu düşünün. Acaba her gün belli bir saatte derse girip belli bir süre öğrencilere belli bir konuyu anlatmaktan hoşlanacak mı?  Anlamayan öğrenciye tekrar sabırla anlatabilecek mi? Bundan hoşlanacak mı? Ve bunu hayatı boyunca yapabilecek mi?”  

 

“Keşke Dememek İçin Geleceği Hayal Ederek Terci Yapmak Lazım.”

Öğrencilerin meslek seçerken geleceklerini de kurması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kırdök, tercih yaptığı bölümü belirlerken 10 yıl sonrasında kendisini hayal ederek tercih yapması gerektiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Kırdök, “10 yıl sonra öğrenci kendisini nerde görüyor? Acaba geleceğini kuruyor mu? 10 yıl sonrasında hayal ettiğinde kendisini orada görebiliyor mu? Yada orada olmuş olmaktan memnun olacak mı? Şu andaki hevesiyle bu meslek uygun olabilir ancak bu bazen yanıltabiliyor. Bir düşünüyor öğrenci. Evet benden güzel doktor olur, ya benden güzel avukat olur diyor.  Peki, 10 yıl sonra kendini görmek istediği o yere uygun mu bu meslek? Keşke dememek için geleceği hayal ederek planlayarak bu tercihi öğrencilerin yapması lazım.” dedi.

 

“Meslek Seçmek Demek, Arkadaş, Eş ve Aile Seçmek Demek.”

Tercih yapmanın öğrencinin bundan sonraki yaşamını etkileyeceğini hatırlatan Çukurova Üniversitesi Kariyer Planlama Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, meslek seçmek demenin arkadaş seçmek eş seçmek ve aile seçmek demek olduğuna değinerek şunları ifade etti;

“Nasıl bir aile kurmak istiyorsun, meslek seçmek demek aynı zamanda kiminle evleneceğini, kiminle arkadaş ortamında olacağını, kimlerle muhatap olacağını da belirlemek demek. 10 yıl sonra nasıl bir aile ortamı nasıl bir arkadaş ortamında, nasıl bir yaşam ortamında bulunmak istiyorsan bu mesleği ona göre seçmen gerekir. Meslek seçmek aynı zamanda hayatını seçmek demektir.”

 

“Seçilen Meslekte İstihdam Alanı Geniş Olmalı.”

Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin de seçilen mesleğe yönelik istihdam alanlarının geniş olmasının önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, istihdam alanı olmayan mesleklerin seçiminde öğrencinin hayatını boşa harcamış olduğunu söyledi.

 

En Popüler 10 Meslek Grubu

Yaptığı araştırma sonucunda en popüler meslekleri de sıralayan Yrd. Doç. Dr. Kırdök 2014 yılında en çok tercih edilen 10 bölümü şu şekilde sıraladı;

“Hukuk, Tıp, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Mimarlık, İnşaat mühendisliliği, Psikoloji, Hemşirelik,  Bilgisayar mühendisliği, Diş Hekimliği ve Sınıf Öğretmenliği.”