Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Danışma Kurulu toplantısı CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve İbrahim Özdiş’in katılımıyla gerçekleşti.
TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, TMMOB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Şahin ve TMMOB İKK Yürütme Kurulu Üyesi Zekeriya Turanbayburt’la birlikte odaların şube başkanları ve TMMOB İKK temsilcilerine yönelik İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Toplantı Salonu’nda yaptığı konuşmada, TMMOB’nin rejimin ve sistemin tek adam yönetimi doğrultusunda değiştirilerek kurumsallaştırılmasını hedefleyen Anayasa Referandumu sürecine ilişkin bütün birimlerini harekete geçirerek mücadele edeceğini kaydetti.

PANELE DAVET
Referandum sürecinde yürütülecek mücadele programının örgütün görüş ve önerileri doğrultusunda merkezi olarak hazırlanıp tüm birimlerin seferber edilerek hayata geçirileceğini kaydeden Kuzu, programın referandum sandığından ‘Hayır’ oyunun üstün çıkması temelinde geliştirileceğini vurguladı.
Kuzu, bu kapsamda tüm Adanalıları, Adana Akademik Meslek Odaları Birliği’nin (ADAMOB) Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda 8 Şubat 2017 Çarşamba günü saat 13.00’da gerçekleştireceği “OHAL ve KHK’lar gölgesinde Anayasa Değişikliği” paneline davet etti.
TMMOB’nin 44. Olağan Genel Kurulunda alınan 7.1. sayılı kararı hatırlatan Kuzu, “7.1. AKP’nin “Yeni Anayasa” ve “Başkanlık Sistemi”ne Hayır. AKP’nin Yeni Anayasası; neoliberalizmin kurumsallaşması, kamu üretimi, kamu girişimciliği, kamusal denetim ve hizmetin tasfiyesi yanı sıra yasama ve yargının önemli ölçüde budanmış bağımsızlığını tümüyle ortadan kaldıracak ve her iki kurum ile yasama organı olan parlamentoyu, yürütme erkini tek kişi otoritesinin inisiyatifine tabi kılacak, diktatörlüğü kurumsallaştıracak, yeni tipte bir sermaye egemenliği, yeni tipte bir faşizm ve şeriat-hilafet anayasası olacaktır. TMMOB; AKP’nin Yeni Anayasasına ve Başkanlık Sistemine karşı ikirciksiz olarak hayır diyerek, bu sürece karşı emek ve meslek örgütleri ile ortak mücadele hattının oluşturulması için sorumluluk alır” diye konuştu.
“KABUL EDİLEMEZ”
Anayasa değişikliği ile mevcut parlamenter sistemde eksik de olsa işleyen kuvvetler ayrılığı ilkesinin yerle bir edileceğini, yasama, yürütme ve yargı erklerinin tek kişide toplanacağını, otoriter-totaliter bir rejime geçileceğini ifade eden Kuzu, “Yasama ve yargı erklerinin zaten önemli ölçüde budanmış bağımsızlığı tümüyle ortadan kaldırılacaktır. Özgürlükçü ve gelişmiş demokrasilerde kuvvetler ayrılığı ilkesi tartışmasız temel ilkedir. Anayasa ortak bir toplumsal sözleşme metnidir. Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin neredeyse tamamının siyasi parti başkanı kimliği de olacak tek bir kişi tarafından belirlenmesi asla kabul edilemez” dedi.
Kuzu, TMMOB üyesi 510 bin 559 mühendis, mimar ve şehir plancısının sandığa gitmesini, sandığa gidecek üyelerin ise ‘hayır’ oyu vermesini sağlayacaklarını söyledi. Kuzu, “Ülkeye ve topluma karşı sorumluluğumuz gereği üyelerimizi harekete geçirerek üyelerimiz dışında kalan yurttaşlarımızın hayır oyu vermesi yönünde ikna edilmesini sağlayacağız” diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİNDEN ÇAĞRI

Milletvekili Tümer ve Özdiş ise Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin tek bir kişinin iki dudağı arasına sıkışamayacağını, ülkedeki her vatandaşın ‘Hayır’lı bir karar vermesi gerektiğini kaydetti. TMMOB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Şahin ise birliğin Türkiye’ye olan sorumluluğunu yerine getireceğini, vatandaşların ülkesine sahip çıkacağına inandığını belirtti.