Düzenleyecekleri “Yerel Yönetimlerde Katılımcılık Paneli” ve “Adana 4. Kent Sorunları Sempozyumu” öncesinde Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde basın açıklaması yapan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman; “çağdaş kentler; kadim kent kültürünü her yönüyle korumak ve yaşatmak kaydıyla, güvenli, sağlıklı, temel insan ihtiyaçlarının karşılandığı, kent yaşamının gerektirdiği teknik altyapı ile sosyal olanaklara sahip, kültür ve sanatın yaşam bulduğu doğa ve çevre koruma bilinci gelişmiş, yaşanabilir kentlerdir” dedi. 

RANT PROJELERİNİN NEDEN OLDUĞU FELAKETLER

“İmar barışı" adı altında getirilen bir ucube kanunla, insanlara kendi evlerinin mezar yapıldığını söyleyen Salman, mühendislik ilkeleri yok sayılarak hayata geçirilen rant projelerinin neden olduğu felaketler ile sık karşılaştıklarını, son olarak İstanbul Kartal’da yıkılan bina bunun en somut örneği ve imar affının kaçınılmaz sonucudur, diye konuştu.

Alınan kararların bugünümüzü olduğu kadar geleceğimizi de ilgilendirmektedir diyen Salman şöyle konuştu:

“Halkın bu kararların alınmasına ve uygulanmasına doğrudan müdahil olması, yerel yönetimlerle birlikte ülke demokrasisini de geliştirecektir.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu; Adana’nın kentleşme ile ilgili mevcut durumunu ortaya koymak, yaşanabilir bir Adana için bilimsel-teknik bilgi birikimi doğrultusunda öneriler oluşturmak, çözüm önerilerinin toplumun her kesimi ile ortaklaştırılabileceği platformlar oluşturmak hedefi ile 2008, 2011 ve 2015 yıllarında Adana Kent Sorunları Sempozyumları düzenlemiştir.

Ancak ne yazıktır ki geçen bunca zaman içerisinde, kent için ortaya koymuş olduğumuz projeksiyonun yaşama geçirilmesi doğrultusunda en küçük bir adım atılmamıştır. Adana, ne geçmişten devraldığı plansızlık, yetersiz ulaşım ve altyapı sorunları ile temel kentleşme prensiplerini çözebilmiş ne de yakın gelecekte bu sorunları çözebilecek gibi görünmektedir.”

KENTE ENTEGRE OLAMAYAN DEMOGRAFİK YAPI

Tarihinden beri üreten bir kent olan Adana’nın ranta dayalı ekonomi politikaları sonucu can damarları kesildiğini, tarımı ve sanayisinin gerilediğini, gelişmişlik ve yaşam kalitesindeki sıralamasının hep gerilere düştüğüne vurgu yapan Salman, “Kentin temel teknik altyapısının çözülemeyişi, kentten nitelikli göçün artmasını sağlarken beraberinde kente entegre olamayan demografik yapı ortaya çıkarmıştır.

Büyük köy görünümünden kurtulma iddiası ile oluşan yapılaşma, yüksek yoğunluklu kişiliksiz ve kimliksiz bir kent estetiği oluştururken, son yıllardaki kentsel dönüşüm veya parsel bazında dönüşüm çalışmaları da geleneksel kent kimliğini yok etmektedir. Adana maalesef tüm bunların sonucu olarak kentleşme olgusunu yakalayamamış bir kenttir. Bu tablonun ortadan kaldırılması ancak kamu yararı gözeten hizmet anlayışıyla, emekçilerin, kent yoksullarının çıkarlarının savunulmasıyla mümkün olur ki bunun sağlanmasında yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düşmektedir.”

“KENTLEŞEMEYEN ADANA”

15-16 Mart 2019 tarihlerinde IV. Adana Kent Sorunları Sempozyumu’nu gerçekleştireceklerini, ana temasının da “Kentleşemeyen Adana” olarak belirlendiğini söyleyen Salman, bu sempozyumda da öncekilerde olduğu gibi bir yandan Adana’nın mevcut durumunu yansıtmayı, diğer yandan ise Kente ve Kentleşmeye dair çözüm önerileri sunabilen her kesime açık bir platform oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Salman konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Adana 4. Kent Sorunları Sempozyumu öncesi Sempozyumumuzun farkındalığın arttırılması, verimli ve sonuç alıcı bir platforma dönüşebilmesi için 14 Şubat 2019 tarihinde saat 15.00’de Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ruşen Keleş ve Mersin Üniversitesinden KHK ile ihraç edilmiş olan Ulaş Bayraktar’ın konuşmacı olarak yer alacakları “Yerel Yönetimlerde Katılımcılık Paneli”miz Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde sıkça konuşulan “Birlikte Yönetmek” vurgusunun Nasıl Olabileceği hususunun çok değerli iki akademisyen tarafından ele alınacağı Panelimize tüm halkımız davetlidir.