Türkiye genelinde örgütlü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulları Kimya Mühendisleri Odası’na Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın talebiyle açılan davada, mahkemenin “KMO Yönetim Kurulunun görevine son verilmesi ve oda seçimlerinin oda ana yönetmeliğine göre yenilenmesi” kararına karşı illerde bir araya geldi, basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Kimya Mühendisleri Odası ile dayanışmayı büyüten TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu’nun çağrısıyla CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, DİSK, KESK ve Adana Tabip Odası ile TMMOB’ye bağlı odaların Adana Şube Başkanları, TMMOB’nin özerkliğini ve demokratik yapısını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.


DAYANIŞMA BÜYÜDÜ

Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi’nde Başkan Cennet Çelik ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Birleşik Taşımacılık Sendikası Adana Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ve Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Yakup Tatlı, TMMOB’ye karşı planlı bir baskı politikası uygulandığına işaret etti.

Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin skandal bir karara imza atarak Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun görevine son verilmesine hükmettiğini anımsatan TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu,  “Mahkemenin, hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu kararını kınıyoruz” dedi.

ALİ KUZU: “HALKTAN YANAYIZ”

6235 Sayılı Kanun uyarınca kurulan TMMOB ve bağlı odaların Anayasa’nın 135. Maddesinde tanımlandığı biçimiyle kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğuna vurgu yapan Kuzu, “İktidarın amacı denetim yapmak değil, Bakanlıklar eliyle TMMOB üzerinde idari vesayet oluşturmaktır. Hiçbir bakanlığın, TMMOB ve bağlı odalarını vesayet altına alma hakkı ve haddi yoktur. TMMOB ve Odalarımız bakanlıklara ait birer alt birim değildir. TMMOB, anayasal statüsü olan, kanunla kurulmuş ve 1954 yılından bu yana varlığını ve mücadelesi sürdüren bir meslek örgütüdür. TMMOB, bu ülkedeki 500 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının öz örgütüdür” diye konuştu.

Toplumun tüm kesimlerini halk için, yaşam alanlarının gelişimi için mücadele veren TMMOB ile dayanışmaya çağıran Kuzu, “İnandığımız doğrulardan, halkımızdan yana olan tavrımızdan dönüşümüz olmayacak” dedi.