196 kilometre ile şehir merkezine en uzak mesafedeki ilçe olması nedeniyle Adana ile sıcak bağlantı kurmakta zorlanan Tufanbeyli halkı, makûs talihini değiştirmek için destek istiyor.

 

38 yaşında belediye başkanı seçilerek “En genç başkan” olarak Tufanbeyli tarihine geçen Recep Balı da, seçildiği günden bugüne doğup büyüdüğü, alın teri akıtıp, gözyaşı döktüğü topraklarında yetişen gençliğin iş – ekmek sahibi olması için büyük gayret sarfediyor.

 

“Gözden ırak olan, gönülden ırak olur” sözünü yalanlarcasına, Adana’dan kopmamak, bürokrasi ve halkla bütünleşmek adına önemli projeler üreten Başkan Balı, düzenlediği Karakucak Güreş Festivali ve Yayla Şenlikleri ile ilçeye ilgi ve destek toplamak için mücadele ediyor.

 

Kış aylarında 5 bin 600, yaz döneminde ise 15 bini aşan nüfusa hizmet üreten Tufanbeyli Belediyesi, tüm sıkıntılara rağmen yaptıklarıyla halkından da alkış alıyor.

 

Genç Başkan Recep Balı, Höketçe adıyla 1958 yılına kadar bir bucak merkezi iken “Mağara” adını alarak 1963 yılına kadar Saimbeyli ilçesine bünyesinde kalan Tufanbeyli’nin, 1965 yılında alınan belediye meclis kararı ve TBMM’nin onayı ile bölgede Kuvay-i Milliye birliklerine önderlik yapmış Osman Tufan Bey’e duyulan saygı dolayısıyla bugünkü adına kavuştuğunu anlatırken, bu unutulmaz ismin anısına da şehrin girişine dev bir heykelini diktiklerini söyledi.

 

59 yıllık ilçenin iklimi nedeniyle kışları zaman zaman kar altında kaldığını ve asfalt yolların dayanmadığını, bu nedenle göreve gelmesinden sonra ilk işinin daha önce 5 metre genişliğinde olan Girne Bulvarı’nı 12,5 metre genişleterek kilit parke taşıyla donattığını, bundan da ilçede yaşayan esnaf ve vatandaşın büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Balı, “Ben bu toprakların çocuğuyum. Bu ilçeye hizmet için göreve geldim. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, başarmak için başlamak gerekiyor. Biz büyük projelerin başlangıcını yapıyor, bir bir de sonlandırıyoruz”dedi.

 

Tufanbeyli’nin, Kahramanmaraş’a 158, Kayseri’ye 167 kilometre uzakta iken Adana’ya 196 kilometre mesafede kalmasının büyük handikap oluşturduğunu, buna rağmen “Biz Adanalıyık” diyerek Çukurova ile duygusal bağlarını koparmayacaklarını ifade eden Balı, “Tufanbeyli, Adana’ya en uzak ilçe konumunda. Ama burada yaşayan halkımız Adana’ya gönülden bağlı. Adana’nın bize bu kadar yakın ve sıcak olmasını istiyoruz. Tufanbeyli, bu gözden olsa da gönülden uzak kalmayı hak etmiyor. Çünkü, Tufanbeyli 1474 rakımlı serin, tertemiz içme suyu ve bol oksijenli havasıyla, yatırıma ve imara uygun geniş alanlarıyla yayla turizmi için çok güzel bir yer. Tufanbeyli ayrıca tarih kokan bir ilçedir.  Hitit, Roma ve Bizans Dönemleri’nden kalma Şar Harabeleri’ndeki Kırık Kilise, Alakapı, Amfi Tiyatro, Kral Mezarları ve Çürükgala görülmeye değer tarihi yerlerdir. Şar Harabeleri, dünyanın görmeye değer sayılı harebelerindendir. Burası,  tarihi doku yok olmadan süratle kazılmalı ve tarih tüm yönleriyle ortaya çıkarılmalıdır”diye konuştu.