Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’de gıda ve halk sağlığı politikalarında köklü bir değişikliğe gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
Geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurul sonrası görev bölümü yapan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan ve yönetim kurulu üyelerine ziyarette bulunan Tümer, gıdaya erişimin zorlaştığı günümüzde kaynakların doğru kullanılmasının önemine işaret etti.
“SÜTSÜZ PEYNİR, ARI GÖRMEMİŞ BAL”
Türkiye’de sütsüz peynir, arı görmemiş bal ve askerlerin zehirlenmesinden at-eşek etine kadar bir yığın sorunla karşı karşıya olunduğunu belirten Tümer, “Gıdaya erişim zorlaşırken ve dünyanın çeşitli ülkelerinde gıdasızlık nedeniyle ölümler yaşanırken Türkiye’nin güvenli bir gıda politikasının olmaması gelecek adına kaygı vericidir” dedi. Son dönemlerde, üst üste yaşanan gıda zehirlenmelerine işaret eden ve bu durumun hiçbir kesim tarafından kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tümer, özellikle askeri kışlalarda yaşanan ve ölümle de sonuçlandığı bilinen vakaların üst üste yaşanmasının Türkiye’deki gıda güvenliğinin hangi noktaya geldiğini açıkça gösterdiğini belirtti.


“ÜZÜCÜ OLAYLARA YENİLERİ EKLENMESİN”
Askeri birlikler başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına ait yemekhaneler, okul kantinleri, nişan, sünnet, düğün, cenaze evi gibi toplu yemek tüketiminin olduğu yerler ile hastanelerde gıda zehirlenmelerine rastlanmasının vahim sonuçlar doğurduğuna da dikkat çeken Tümer, “Doğrudan insan sağlığını ilgilendiren toplu yemek pişirim ve dağıtımlarında teknik şartların, güvenliğin ve insana verilecek değerin net olarak ortaya konulmaması durumunda yaşadığımız üzücü olaylara yenisi eklenecektir. Hizmet şartlarının düşük standartlarda tutulmasının önüne geçilmelidir” dedi.
“KİMSE MEHMETÇİK VE ÖĞRENCİ ÜZERİNDEN OYUN OYNAMASIN”
Kamu kurumları, okullar ve askeri birliklerde yapılan yemek ihalelerinin sıkı bir takip altına alınmasının önemini belirten Tümer, hizmet vermek isteyen tüm gıda firmalarında gıda mühendisi çalıştırılması gerektiğini kaydetti. Derdi vatan savunması olan Mehmetçikler ve Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek öğrenciler üzerinden yemek ihaleleriyle hayati ve tehlikeli oyunlar oynanmasına göz yumamayacaklarını vurgulayan Tümer, sorumsuzluğun bir an önce önlenmesi gerektiğini belirtti.
“GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI YETERSİZ”
Ziyareti için Tümer’e teşekkür eden Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan ise toplu yemek tüketimi gibi hayati bir konuda gıda güvenliğinin ön planda tutulması gerektiğini, gıda mühendisinin olmadığı yerlerde gıda üretiminin eksik ve güvensiz olacağını kaydetti. Kamuda yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamı yaratılmadığını belirten Alparslan, dolayısıyla ülkemizdeki gıda denetimlerinin de yetersiz kaldığını söyledi.