Kazı alanını Tatarlı Muhtarı Mehmet Alşan ile birlikte gezen Başkan Sözlü, Kazı Başkanı Serdar Girginer’den kazılar hakkında bilgi aldı. Girginer, her geçen gün yeni bilgilere ulaştıklarını söyleyerek, “M.Ö. 559 yılında kurulan Akamenid İmparatorluğunun izlerine ratladık. Bu döneme ait bir kabartma bulundu. Bu bize yeni bir yol yeni bir ışık olacak buluştur” dedi. 

 

2007 yılında mütevazı bir bütçe ile ilk kazmayı vurduklarını söyleyen Kazı Başkanı Serdar Girginer, Tatarlı Höyük kazılarının Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi ve Rektörü Prof. Dr.Mustafa Kibar, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Serin ile Ceyhan Belediyesi ve Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün destekleri ile sürdürüldüğünü söyledi.

 

 

Girginer, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına 2007 yılında başlayan kazılarda bölge ve Hitit dünyası için çok önemli veriler elde edildiğini ve şimdiye kadar Adana Arkeoloji Müzesi’ne envanterlik ve etütlük eser olmak üzere yaklaşık 2 bin eser kazandırıldığını söyledi.

 

 

Girginer, Şimdiye kadarki kazılarda bu büyük yerleşim biriminin Yukarı Şehir bölümünde çalışıldığını belirterek, “ Bu kalenin dışında bu höyüğün yaklaşık 10-12 katı büyüklüğünde bir Aşağı Şehri mevcut. Yukarı şehir bölgesinde benzerlerine büyük Hitit merkezlerinde de rastlanılan sur sistemleri, Aşağı Şehir ve kutsal 7 pınara inen taş döşemeli ve rampalı bir yol ile çok büyük bir M.Ö. II. bin kutsal yapısı açığa çıkarıldı” dedi.

 

Girginer şunları söyledi:  “Bu sene yapılan çalışmaların Bakanlık Temsilciliğini Konya Müzesi’nden Sedrettin Öğünç yapıyor. Ekip yaklaşık 30 kişilik, uzman ile öğrencilerden oluşuyor. Maddi desteklerle orantılı olarak kazıların Eylül ayının sonuna kadar devam ettirilmesi planlanıyor. Ek desteklerin sağlanması durumunda Kasım ayı sonuna kadar kazıların sürdürülmesi düşünülüyor. Tatarlı Höyük’ünün Amanos dağlarının hemen batı çıkışında yer alan, dolayısıyla çok önemli jeopolitik ve stratejik bir konumda bulunan, özellikle Hitit çağdaşı dönemde Çukurova’da yaşayan Kizzuwatna Ülkesi’nin büyük bir olasılıkla hem başkenti hem de dini merkezi olan Lawazantiya ile aynı kent olduğu düşünülüyor. Güçlü savunma sistemleri, kutsal törenlerde kullanılan sunu kaplarının yoğunluğu ve çeşitliliği, 4 bin yıllık gelişmiş bir tekstil üreticiliği, yedi pınara sahip olması, Aşağı Şehir ile Sitadeli ayıran bir ırmağının bulunması ve bunun gibi birçok veri bu eşitlemeyi olanaklı kılmaktadır”

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise mütevazı bir bütçe ile yola çıktıklarını anımsatarak, “ Serdar bey bize geldiğinde ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu kendisine söylemiştik. Kendisine, ekip arkadaşlarına ve öğrencilerimize ne kadar güvendiğimizi söylemiştik. Onlar da bizleri hiç mahcup etmediler büyük bir sabırla ülkemiz için büyük önem taşıyan tarihi buluntuları ortaya çıkardılar. Desteğimiz sürecektir, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

Başkan Sözlü, Türk Arkeologlarına güvenilmeli

 

Başkan Sözlü, Türk Arkeologlarına güvenilmesi halinde birçok işin kendiliğinden çözüleceğini de sözlerine ekleyerek, “Gönlümdekini söylemem gerekirse: Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olmam halinde Altın Koza’ya harcanan paraları tarihimizi ortaya çıkaran bu tür kazı çalışmalarına harcayarak Adana tarihini gün yüzüne çıkarmak isterim. Yumurtalık’tan Karataş’a kadar birçok yerde Adana’nın geçmişi yatmaktadır. Bence ülkemizdeki tüm kazıları başında ve içinde Türk arkeologların bulunduğu heyetler yapmalıdır. Kendi arkeologlarımıza daha fazla güvenmeli ve onlara imkân tanımalıyız.” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra Tatarlı kazılarından elde edilen envanteri gezen Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kazı ekibiyle fotoğraf çektirdi.