Türk Toraks Derneği, tüm yurtta tütün ürünü satmayan küçük işletmelere “Teşekkür Belgesi” vererek, tütün ürünü satmayan işyerlerinin teşvik edilerek yaygınlaşmasının hedeflendiğini açıkladı. Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu, Adana’da tütün ürünleri satmayan işletmeleri ziyaret ederek Teşekkür Belge’lerini verdi. Dr. Habeşoğlu, “Tüm yasal düzenlemelere rağmen son yıllarda ülkemizde tütün ürünlerinin tüketimi artarak devam etmektedir. Gençler arasında sigara tüketimi endişe verici boyutlara ulaşmış durumdadır. Bu nedenle Türk Toraks Derneği olarak, tütün endüstrisinin teşviklerine rağmen, tütün ürünleri satmayarak toplum sağlığına önem veren ve tütün kontrolü destekleyen tüm işletmeleri kutluyor ve teşekkür ediyoruz” dedi.

Sigaranın zararları ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini, farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını, tütün ürünlerinin kalp ve damar sağlığına zararlarına vurgu yapılan etkinlikler gerçekleştirildiğini ifade eden Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet AliHabeşoğlu verdiği rakamlarla tütün salgınının çarpıcı boyutlarını ortaya koydu. Dr. Habeşoğlu “Dünyada her yıl tütün ve tütün ürünlerine bağlı 8 milyon ölüm olurken, ülkemizde her yıl 100 bin insanımız tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir. Devletin yaptığı sağlık harcamalarının yüzde 9'u tütün ürünlerine bağlı hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir. Yani her yıl sigara tüketiminin neden olduğu hastalıkların tedavisinde harcanan para yaklaşık 11 milyar dolardır” dedi. Tütün ürünlerinin kullanımının, koroner arter hastalığı, inme ve diğer damar hastalıkları için başlıca risk faktörleri arasında yer aldığını ifade eden Dr. Habeşoğlu, Tütün ürünlerinin kullanımı ve pasif maruziyetinin, kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %12’sinden sorumlu olduğunu söyledi.

Elektronik sigara tehlikesine dikkat çeken Dr.Habeşoğlu , son yıllarda yaygınlaşan elektronik sigaranın, sigarayı bırakmada etkili olmadığını, hatta çoğu zaman sigara ile birlikte kullanıma yol açtığı için riskin katlanarak arttığını belirtti. Elektronik sigaranın, sigarayı taklit eden bir ürün olması nedeniyle özellikle gençler arasında ilgi gören, gençleri nikotin bağımlısı haline getiren ve sigara içmeye neden olan bir geçiş ürün olduğu konusunda uyardı.