Adana ve Seyhan Soroptimist Kulüpleri tarafından Divan Otel’de kulüp üyelerine ve Okuma-Yazma kursuna katılan kadınlara yönelik eğitim semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak kadın haklarına yönelik yaptığı çalışmalarla dikkat çeken birçok konferanslara katılan CHP Adana eski Milletvekili Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, konuşmacı olarak katıldı. Seminer öncesi Adana ve Seyhan Soroptimist kulüpleri adına Adana Soroptimist Kulübü Başkanı Seyda Demirel, şu açıklamalarda bulundu:

“25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında dünya genelinde kadına şiddete dikkat çekmek için bir Orange Days, yani Turuncu Günler adı altında bir takım etkinlikler yapılıyor. Bizler de Adana ve Seyhan Soroptimist Kulüpleri olarak üyelerimizin ve daha önce eğitimlerimizde bulunan kadınlarımızın katıldığı seminerle Kadına Şiddetle Mücadeleye dikkat çektik. Neden Turuncu, turuncunun birçok anlamı vardır, yeniden doğuşu simgeler, canlanmayı, yeniden başlangıcı simgelediği için bu rengi seçildi” diye konuştu.

HERŞEYİN BAŞI EĞİTİM

Adana Soroptimist Kulubü Başkanı Seyda Demirel, her şeyin başında eğitim geldiğini ifade ederek “Eğitimleri kadınlara vermemizin nedeni, her şeyin kadında bittiği içindir. Kadınlarımız şiddet gördüğü zaman hukuki haklarını da bilmiyor. Bunun içinde çalışmalarımız var. Bir çocuk düşünün ilk eğitimini annesinden alır. Kadın sevgisini, şiddetin kötü bir şey olduğunu annesinden öğrenir. Bunun için bizler tüm etkinliklerimizi kadınlarımız ve kız çocuklarımız üzerine yapıyoruz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından kadınlar hitap eden CHP Adana eski Milletvekili, halen Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, insan haklarının ihlalinin başında kadına şiddet geldiğini söyledi. Konuşmasında yaşamından kesitler sunan Erbatur, şöyle devam etti:

“25 Kasım 10 Aralık tarihleri arası tüm dünyada Kadına Şiddetle Mücadele günü olarak kabul edilmiştir. Neden bu tarih kabul edilmiş. Kolombiya’da üç kız kardeş diktatörlüğe karşı mücadele etmiş ve dönemin diktatörü tarafından öldürülmüştür. Onun için bu tarih Kadına Şiddetle Mücadele Günü olarak kabul edilmiştir. BM kadına olan şiddetin de bir insan hakları ihlali olduğu için birkaç yıldır bu 15 günlük süre içerisinde bir takım etkinlikler ve farkındalıklar düzenleyerek dikkat edilmesine çalışılmıştır. Bu günlere de Turuncu Günler denmiştir. Bizimde bu günlerde turuncu giymemizin sebebi kadına şiddeti tüm dünyada görünür kılmak ve bir şeyler yapmaktır.”