TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Türkiye’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne, barış karşıtı iç ve dış politikalar, adil bir barış gerekliliği eşliğinde girdiğini vurguladı.

MMO Adana Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada AKP iktidarının Gezi Parkı olayları ve sonrasında halka gaz bombaları ve mermileri yağdırdığı, katledilen insanların faillerinin bulunmaması için engellemelerde bulunduğu öne sürüldü. Açıklamada, gözaltına almalarda, cezaevlerinde ve hazırlanan iddianamelerde 12 Eylül döneminin benzeri yöntemlere başvurulduğu iddia edildi.  Toplumsal muhalefetin köylerden mahallelere, alanlara, okullara ve stadyumlara dek antidemokratik önlemlerle bastırılması için ülkemizin polis cumhuriyetine çevrildiği iddia edilen MMO Adana Şubesi’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“İktidar içte ve dışta barış karşıtı politikalar izlemektedir. İktidar Kürt sorununu otoriter yönelimleri için kullanmaktadır. İktidar Mısır’da, Suriye’de, Irak’ta şeriatçı güçlerin yanında yer almıştır. AKP iktidarı altındaki Türkiye, Suriye ve Irak’taki iç savaşlara siyasal İslamcı politikalarla müdahil olmuştur. Türkiye, emperyalist güçlerin Suriye’ye yönelik müdahalelerinin yanında, kullanılan bir ön cephe ülkesi gibi yer almıştır. AKP emperyalist ülkelerin karmaşık politikalarına ve bölgedeki hızlı değişimlere ayak uyduramamış ve hem kullanılan hem de yalnız bir ülke olmuştur. AKP Türkiye’si komşu ülkelerle “sıfır sorun”dan “sıfır komşu”luğa geçmiştir. Erdoğan ve halefi Davutoğlu’nun “stratejik derinlik” politikası, Türkiye için stratejik sorunlar oluşturmuştur.

Bütün dünyanın bildiği üzere iktidar, kör terör yöntemlerini benimseyen, insanları başlarından kesip kalplerini yiyen, ırza geçme ve katliamı ‘cihad’ olarak gören Suriye ve Irak’taki şeriatçı güçlerin Türkiye’yi lojistik, geçiş ve bir harekât üssü olarak kullanmalarına destek olmuştur. Şeriatçı güçlerin Suriye ve Irak Alevileri, Şiileri, Ermenileri, Kürtleri, Hristiyanlarına, kısaca bölge halklarına yönelik katliamlarına yönelik kınayıcı tek bir ses çıkarılmamıştır. AKP iktidarı, Ortadoğu’da ve ülke içinde, halklar arasında açık bir şekilde etnik düşmanlık, din-mezhep düşmanlığı ve savaş yanlısı politikalar izlemektedir.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, geçmişten bugüne taşıdığı toplumsal sorumlulukları doğrultusunda sanayileşmiş, kalkınmış, demokratikleşmiş, laik bir Türkiye için, karanlığa, ayrımcılığa, savaşlara, emperyalist çıkarlara karşı ülkemizde, bölgede ve dünyada barışı savunmaya devam edecektir. Barış içinde bir dünya ve Türkiye mümkündür diyor, meslektaşlarımızı, tüm halkımızı ve kamuoyunu içte ve dışta barıştan yana aktif tutum almaya çağırıyoruz.