Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen açılış töreni saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende ÇÜ öğrencileri adına konuşan Hukuk Fakültesi öğrencisi Maide İncesoy, ÇÜ öğrencileri ve mezunları olarak Atatürk ilkelerine bağlı, ailelerine ve topluma yararlı bireyler olma azmi ve amacı doğrultusunda çabalayacaklarını söyledi. İncesoy’un Rektör Akınoğlu’na hitaben “Ayrıca değerli hocam bizden önceki ağabeylerimizden, ablalarımızdan ne kadar demokratik ne kadar hoşgörülü olduğunuzu duyduk. Biz öğrenciler bazen pankartlarımızı açıp rektörlük binasının önüne gelirsek bizi ilginizden mahrum bırakmayacağınızdan hiç şüphem yoktur” sözleri de Rektör Akınoğlu’nun tebessüm etmesine neden oldu.
Vali İlhan Atış ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 87 yılda geldiği noktayı örneklerle anlattı. Türkiye’nin 87 yıl önce topluiğneyi, kiremidi bile dışarıdan alırken bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi konumuna geldiğini ifade eden Vali Atış, bunun üniversiteler, üniversitelerdeki bilim insanlarının aydınlık beyinleri ve Atatürk’ün gösterdiği laik, demokratik, sosyal  hukuk devletiyle başarıldığını söyledi.
Atış, Türkiye Cumhuriyeti’ni Atatürk ve arkadaşlarının çok sağlam temeller üzerine kurduğunu belirterek, ülkede asla korkulara dayalı olarak yaşamayacaklarını kaydetti.
Atış, YÖK’ün geçtiğimiz günlerde türbanlı öğrencilerin dersliklere  girebilmelerine sağlayan kararına gönderme yaptı. Atış, “Bizler birbirimizden korkmadan, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan aynı Adana’da olduğu gibi Türkiye’de yaşayacağız. Bizler hiç kimseyi hiçbir düşüncesinden veya kıyafetinden dolayı öğretimden yoksun bırakmayacağız. Üniversiteler, ilkokul, ortaokul lise değil. Üniversiteler gençlerin bilimle tanıştığı yerdir. Bilim adamlarıyla tanıştığı yerdir. Üniversitelerimizde herkes okumalıdır. Bilesiniz ki kadınları okumayan toplumların oğulları da cahildir. Eğer kadınlarımızı yüzde 100 okutmayı başarırsak, 1923’teki yüzde 92 okuma yazma bilmeyen tablosunu yüzde 98 okuma yazma bilen tablosuna çevirdiysek özellikle kızlarımızı ve kadınlarımızı üniversite eğitiminden mahrum etmeyerek geleceğin parlak Türkiye’sini yaratmak zorundayız ve bunu yapacağız. Bunun önünde hiçbir engel tanımıyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ÇÜ Devlet Konservatuarı öğretmen ve öğrencilerinin konseri izlendi. Yeni eğitim-öğretim yılının ilk dersini ise Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek verdi.