Koza TV ve Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sekin’in hazırlayıp sunduğu ‘Gazeteci’ programına konuk olan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları için Atatürk Parkı’nda düzenlenen  kutlamalar sırasında Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın kişisel propaganda yapması üzerinde yaşanan olayı anlattı.

 

Selahattin Sekin’in yanı sırada canlı yayında Zaman Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Bilal Öğütçü, İhlas Haber Ajansı Adana Bölge Temsilcisi Adnan Kulak, Çukurova Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Zeki Kızılkaya, Koza TV İzleyici Temsilcisi Nedim Soylu da dün ülke gündemine oturan konuyla ilgili Vali Coş’a sorular sordu.

 

 

“SADECE ROZET DAĞITIMI HADİSESİ DEĞİL”

Canlı yayında yaşanan kriz ile ilgili olarak Vali Coş, yanlış kamuoyu oluşturulmak istendiğini söyledi. Vali Coş, “Sanki sadece rozet dağıtımı için bu hadise oluşmuş gibi görünüyor. Ama bu öyle değil. Bugün çelenk koyma tören alanında, belediyede çalıştığı ifade edilen 2 kişi tarafından bir stant kuruluyor. Bu standın üzerinde “Bu şehir için yapacak daha çok işimiz var. Zihni Aldırmaz” yazıyor. Böyle bir stant kurulunca, törenin anlamıyla törenle ilgisi olmadığı için ve izin de alınmadığı için görevliler bu standı kaldırıyor. Ve bu standın niçin kurulduğu sorulduğunda, “Bayrak rozeti dağıtılacağı” söyleniyor.” Dedi.

 

ZİHNİ ALDIRMAZ, BAŞKAN SIFATINI KULLANIYOR

Zihni Aldırmaz’ın unvan gaspı yaptığını söyleyen Vali Coş, “Rozette incelendiği zamanda rozet üzerinde “Zihni Aldırmaz Büyükşehir Belediye Başkanı” yazan ‘Başkanvekili’ olduğu halde ‘Başkan’ sıfatını kullanmak suretiyle bir unvan gaspı da yapıp bu şekilde bir etiketle dağıtıldı. Görülüyor ki “Bu şehir için yapacak daha çok işimiz var” yaklaşan yerel seçimlere yönelik bir mesaj verilmeye çalışıldığı ve tören alanının herkesi birleştirmesi, bütünleştirmesi gereken ortak değerlerimizin etrafında kenetlenmemiz gereken platformun maalesef yaklaşan seçimlerde aday olmayı düşünen Değerli Başkanvekili tarafından istismar edilerek, kullanılmak suretiyle bu platformda ‘Bayrak’ bahanesiyle ‘Bayrak Rozeti’ bahanesiyle kendi tanıtımının, reklamının yapılması ve muhtemelen buna müdahale edileceğini bildiği içinde çünkü aniden gelişen bir şey değil planlı teşkilatlı bir oluşum. Bu güne kadar hiçbir yerde, ne Adana’da nede başka bir yerde böyle bir stant kurularak rozet dağıtma faaliyeti içine girildiğini ben duymadım 33 yıllık meslek hayatımda… Tabi bu polis tarafından engellenince, “Efendim, Bayrak dağıtımımız engellendi” şeklinde yanlış mesele çarpıtılarak ve abartılarak ortamı germek ve kamuoyunu yanlış bilgilendirme faaliyeti içerisinde olunduğunu görünce bizde Bayrağımızı, Atatürkümüzü ve Cumhuriyetimizi 76 milyonun ortak değeri olduğu, bu değerlerin herhangi bir şahsa veya bir zümreye ait olmadığını bunların istismar edilmemesi, herhangi bir çıkar için kullanılmamasını özellikle yaklaşan seçimlerin öncesinde bir kişisel tanıtım malzemesi standı olarak kullanılmaması gerektiğini ifade ettik.” dedi.

 

ROZETİN ÜCRETİ BELEDİYE BÜTÇESİNDEN ÖDENDİ

Canlı yayında, Zihni Aldırmaz’ın tören alanında dağıtmak istediği rozetin ücretinin belediye bütçesinden karşılandığını söyleyen Vali Coş, “Hatta orada da belirtiliyor, bu rozetlerin belediye bütçesinden alındığı belediye kaynakları ile temin edildiği dolayısı ile belediye kaynaklarıyla temin edilen malzemelerde kurumsal tanıtımın ön planda olması, kişisel tanıtımın ön planda olmamasının yine devlet adabı gereği olduğunu ifade ederek yani burada ‘Zihni Aldırmaz’ ismini ve Zihni Aldırmaz’ın Adana için daha yapacak çok işi olduğunu mesajını verme yeri ve zamanı Cumhuriyet Bayramı çelenk koyma töreni değildir. Yeri, zamanı ve zemini orası değildir, yanlış seçilmiştir. Kaldı ki oradakilerin fazla kaliteli olmayan çok ekonomik bir şekilde temin edildiği anlaşılan rozetlere ihtiyacı da yoktur. Dilediklerinde en güzel rozeti alıp, takabilecek mali imkana da sahiptirler. Ancak Adana’mız da böyle bir rozetin hasreti içinde olan, böyle bir rozete ihtiyacı olan kesimler de olabilir. Oralarda dağıtma yol ve yöntemini seçselerdi belki biraz daha doğru hareket olabilirdi.” diye konuştu.

 

 

ZİHNİ ALDIRMAZ PLANLI BİR ŞEKİLDE OLAY ÇIKARDI

Yaşanan olayın planlı ve tasarlanarak çıkarıldığını belirten Vali Coş, “Ama illaki orada olay olsun, ille de bir hadise çıksın şeklinde bir yaklaşım sezinledim ben. Bundan dolayı bu provokasyon sezinlediğim için fazla ileriye gitmeden töreni başlatarak olayı sonlandırdık. Keşke olmasaydı ama niyet üzüm yemekse bunun yolu ve yöntemi bellidir. Ama niyet bağcıyı bekçiyi dövmekse bunu dövdürmeyiz. Bağcıyı da bekçiyi de dövdürmeyiz.” dedi.

 

 

BU ZİHNİ ALDIRMAZ’IN İLK MARİFETİ DEĞİL

Canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulunan Vali Coş, “Bu sayın Aldırmaz’ın ilk marifeti de değil. Bu bayrak geçen Cumhuriyet Bayramı’nda dağıtıldı. Burada “Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun” yazıyor, diğer tarafında ise kırmızı yazı ile “Zihni Aldırmaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili” yazıyor. Yani bu Türk Bayrağı’nın reklam malzemesi yapılması bayrağa saygısızlıktır. Bayrağın üzerine, kenarına hiçbir şey yazamazsınız. O Türk Bayrağı’nın şanına ve şerefine saygısızlıktır. Bayrağın özelliği zaten birleştiricilik, “Ahmet” yazsan Ahmet’i sevmeyen karşı çıkar. Yani üzerinde o yazı yazdığı için bayrağa gereken saygıyı göstermeyen kişi olamaz mı? Şimdi herkes Sayın Aldırmaz’ı sevmek mecburiyetinde mi? Sevmeyen yok mu, var hem de pek çok var. Kaldı ki bu bayrak konusunda hassasiyet gösteren Beyefendi’nin Uğur Mumcu Meydanı’nda 5-6 ay önce oradaki çiçek kulesinin üstündeki kentin simge meydanından Türk Bayrağı’nı indirip yerine belediye logosunu taktıkları yine bir gerçek. Tepkiler üzerine geri adım atıp, bunu değiştirmek zorunda kaldıkları açık.” şeklinde konuştu.

 

STADYUMUN YAPILACAĞI ALAN HALA BOŞALTILMADI

Vali Coş, ayrıca Adana’ya yapılacak şehir stadının yerinin hala boşaltılmadığını söyledi. Vali Coş, “Boşaltılıp boşalmadığı somut konulardır, gidip bakar görürsünüz. Fal bakmıyoruz, bakana göre değişmiyor. Neticede biz buranın boşalmadığını 10 gün sonra yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında fotoğraflarla ortaya koyarak, Belediye Başkanvekili ve Belediye Genel Sekreteri Vekilinin de olduğu ortamda herkesle paylaştık. Onlarda itiraf etti boşaltmadık ama boşaltacağız” dediler. Bugün itibarıyla bana verilen bilgi tam anlamıyla boşalmadığı henüz oradaki alanda araç ve gereçlerin mevcut olduğunu biliyoruz. Biran önce boşalmasını bekliyoruz, tavsiye ediyoruz. Biz kendilerine zaten yerde gösterdik. Yani Misis tarafında hazineye ait araziyi 12-13 dönümlük arazi karşılığında 60 dönümlük bir araziyi şantiyelerini oraya nakletmeleri için tahsis ettik. Stadyumun yapılacağı alanın büyük bir kısmı zaten hazine arazisidir. Belediyenin çok küçük bir hissesi var oysa karşılığında daha büyük bir arazi tahsis ettik. Netice de bunlar belediye yahut devlet hepsi Adanalıların ihtiyacı içindir. 2012 yılında 2 ay içinde boşaltıp teslim edin diye yazdık. Ancak hala teslim edilmedi. Bir an önce boşaltılmasını bekliyoruz.” dedi.

 

MEZBAHANE YIL SONUNDA KAPATILACAK

Vali Coş ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan mezbahanın yıl sonunda kapatılacağını açıkladı. Vali Coş, “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin sağlık bir mezbahası yok. Mevcut mezbahanın eğer tedbir alınmazsa 31 Aralık’ta kapatılması gerekiyor. Niye sağlıklı olmadığı için. Gerekli sıhhi şartları taşımadığı için verilen sürenin bitmesine çok az bir zaman kaldı. Bu platformdan bir kez daha uyarıyorum. Belediyelerin temel görevlerinden bir tanesi bu mezbahaların yapılması yaptırılması ile ilgilenmesi lazım. Keyfe keder işlerle uğraşacakları yere asli görevlerini yaparlarsa çok faydalı olur.” diye konuştu.

 

 

ERKEN BEYANAT VEREN HAKLI OLMAZ

Vali Coş, ayrıca kent merkezindeki alt geçitte patlayan boru hattı konusunda da kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Vali Coş, “Karayolları Genel Müdürlüğünü aradım. Atilla Altıkat’ın olduğu yerde bir çalışma başlatıldı. Alt geçitte de bu ay itibarıyla çalışma başlatıldı, bu ay itibarıyla alt geçitte de çalışma bu ay sonunda bitmesi öngörülüyordu. Biz işlerimizi yaptık, ancak alt geçidin kanalizasyon hattının geçtiği noktada sızıntı başladı. Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ görüştük onlarda bize dün itibarıyla yazı yazdılar. Oradaki hattı boydan boya değiştirmeleri gerekiyor daha önce de orda bir patlama olmuştu. O patlamada yanlış aksettirildi. Sanki, Karayolları’nın çalışması nedeniyle patlamıştı. Halbuki, Karayolları’nın çalışmasının uzakta, Karayolları’nın önündeki toprağı alınca, normalde boru sağlam olsa akışkanlığın devam etmesi lazım. Ancak patlak var, bu patlağı önündeki toprak yığını engelliyormuş. O alınınca oradaki patlak ortaya çıktı ve bizim köprünün altına deşarj oldu. Kısmen o bölüm tamir edilmişti. Ancak hattın gerisinde de sorunlar olduğu anlaşıldı bu sızıntılardan. Şuanda 5 tane pompa koymuşlar onu tahliye etmeye çalışıyorlar. Ve belediyenin, ASKİ’nin oradaki kanalizasyon hattını sağlıklı bir hale getirilmesinden sonra Karayollarının yapmış olduğu asfaltın bozulduğu için ikinci kez asfalt dökülecek. Yani ikinci kez masraf yapılacak. Bu nedenle alt yapıya önem vermek lazım, alt yapının ne durumda olduğu ortadır. Herkesin bu konudaki asli işini iyi yapması lazım. Hemen açık gözlülük gösterip, erken kalkıp-erken beyanat veren haklı çıkar anlayışı ile değil belgelerle konuşmak lazım. Yoksa 3-5 saat sonra gerçekler ortaya çıkınca mahcup olursunuz. Bu yüzden herkesin sorumlu davranması, belgeli konuşması gerçeklere aykırı konuşmaması. Kamuoyunu aydınlatmaya yönelik hareketlere asla tenezzül etmemesini tavsiye ediyorum.” dedi.