Ziyarette konuşan İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Remzi Özdoğan, “Dünya Metroloji Günü” ile ilgili Vali Mahmut Demirtaş’a bilgi vererek, ölçüm bilimi anlamına gelen “Metroloji”nin tarihinin, binlerce yıl öncesine dayandığını söyledi.

İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Özdoğan, zaman içerisinde ağırlık ve uzunluk birimlerini karşılaştıracak ve bu konuda birliği sağlayacak bir ölçme sistemine ihtiyaç duyulduğunu hatırlatarak, “Bu ihtiyaç doğrultusunda hem ortak bir birimler sistemi oluşturmak, hem de farklı ülkelerde gerçekleştirilen faaliyetler arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun da aralarında bulunduğu 17 ülke tarafından 20 Mayıs 1875 tarihinde Paris’te Metre Konvansiyonu imzalanmıştır. Bu tarih günümüzde 80’den fazla ülkede olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle “Dünya Metroloji Günü” olarak kutlanmaktadır” dedi.

Müdürlük bünyesinde eski ve yeni ölçü aletlerinin sergilendiği bir köşe oluşturduklarını da vurgulayan İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Özdoğan, “Metroloji konusunda bilinç ve farkındalığın arttırılması amacıyla kutlanan bu gün; metroloji alanında faaliyet gösteren iki önemli uluslararası kuruluş olan BIPM (Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu) ve OIML (Uluslararası Yasal Metroloji Teşkilatı) ortak çalışması ile organize edilmektedir. 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü’nün ülkemizdeki kutlama faaliyetleri ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir” diye konuştu.

Vali Mahmut Demirtaş ise, bilim, teknoloji, inovasyon, sanayi, sağlık gibi birçok alanda, çok önemli bir yere sahip olan ve bu özelliği ile toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren metroloji biliminin “Dünya Metroloji Günü” vasıtasıyla daha büyük kitlelere duyurulması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Dünya Metroloji Günü”nü kutladı.