Baro Başkanı Av. Veli Küçük , hukuki bakış ve Hukukçuların görev ve yetkisi dışında başka bir meslek grubunun işin içerisine çekilme gayretlerini doğru bulmadıklarını belirterek“..Nasıl ki hukukçular, doktorluktan, mali müşavirlikten, inşaat işinden anlamaz ve bu mesleklerin alanları ile uğraşmamalı ise, onlar da hukuktan bir hukukçu kadar anlayamaz ve bu alanla uğraşmamalıdırlar.

Arabuluculuk, Avukatlık, Hakimlik, Savcılık, Noterlik her ne kadar birbirinden farklı alanlar ve meslekler ise de, tüm bu mesleklerin ortak özelliği hukukçu olmalarıdır.

Arabuluculuğun alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olması yargılama sürecine alternatif olmasıdır, yoksa hukuka alternatif olması değildir.

Hukukçularada örneğin elli-yüz saat temel tıp eğitimi versinler, biz de grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkları muayene edip reçete yazalım, öyle olur mu acaba?”

Diğer meslek gruplarının tecrübelerinden, teknik bilgilerinden elbette yararlanılmalıdır. Ancak asli arabuluculuk görevinin hukuk ile teması olmayan meslek gruplarına açılması asla kabul edilemez. Hukukçu; genel kültürü yüksek olan, her dönemde eğitimle meşgul olan, bilgisini diri tutan ve kendisini sürekli geliştiren demektir. Avukatlık mesleğini, hukuk alanına giren görevleri etkisizleştirmeye yönelik tüm adımlara karşı hukukçu milletvekilleri, TBB ve baroların sesini daha gür çıkarması gerekmektedir.” dedi

Av. Küçük, mevzuata göre arabulucuların hukuk fakültesi mezunu ve en az beş yıllık avukatlık kıdemine sahip olması gerektiğini ifade ederek, hukuk eğitimi alanlar dışında bu görevin yapılmasıyla ciddi sorunlar yaşanacağı vurguladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Ahilik” kavramı ile “Arabuluculuk” kavramını doğru değerlendiremediğini işaret eden Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Sadece kelime anlamları ile dahi Ahilik kurumu ile Arabuluculuk kurumunun bağdaştırılması doğru değildir. Helalleşme mantığı ile hukuka yaklaşmanın ne kadar yanlış olduğu açıktır. Biz avukatlar, arabulucular ve hukukçular tarafından bu mantığın kabul edilmesi mümkün değildir. Helalleşme mantığını ile hukuka bakışı reddediyoruz” ifadelerini kullandı.