Baro Başkanı Av. Veli Küçük, mesajında, son yıllarda basın emekçilerinin ekonomik ve sosyal kazanımlarının birer birer ortadan kalktığını, basın ve ifade özgürlüğünün önünde büyük baskıları görmezden gelmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Çok sayıda medya kurumunun kapatıldığını ya da el konulduğunu hatırlatan Av. Küçük, cezaevlerindeki gazetecilerin özgürlüğe kavuşamadıklarını, sürekli yeni davalar açıldığını, mahkumiyet kararlarının birbirini izlediğini, 5 bini aşkın işsiz gazeteci ordusu olduğuna dikkat çekti.

Av. Küçük, ülkemizde tutuklu gazeteci ve medya mensubu sayısının 15 Ağustos 2018 itibariyle Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre 143 olduğunu,

siyasi iktidarın demokrasinin standartlarını yükseltmek, düşüncenin ifade edilmesi, örgütlenme, basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırması gerekirken, temel hak ve özgürlüklerin kullanımını daraltan, demokratik parlamenter rejimden totaliter rejimlere özgü, Türk usulü partili Cumhurbaşkanı sistemiyle birlikte baskıcı ve sansürcü bir anlayışın tüm uygulamalarının görüldüğüne işaret etti.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Uluslararası sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde açıklanan küresel basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke içerisinde iki basamak daha gerileyerek 157. sırada yer aldığını aktardı.

Yurttaşın haber alma hakkı, bilgilendirilme hakkı, demokrasinin işletilmesinde dördüncü kuvvet olması gereken basının (medya) görevini ne kadar yerine getirebildiğinin de ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirten Av. Küçük, "Bağımsız ve özgür basın demokratik bir hukuk devletinin en önemli öğelerinden birdir. Türkiye ciddi bir şekilde yeni bir sayfa açmak istiyorsa, hukuk devleti ilkesini tesis etmeli ve gazeteci, muhalif siyasetçi ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine yönelik baskıya son vermelidir” ifadesini kullandı.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

"Demokrasinin ve toplumun her alanda yaşadığı sorunları ve bu sorunların çözüm önerilerini, gecesini gündüzüne katarak yeri geldiğinde canı pahasına dahi kaleme alan, kamuoyuna aktaran gazetecilerimizin bu anlamlı gününü kutluyor, çalışma yaşamlarında başarılar diliyorum."