Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse'de Adana ve Osmaniye'de kuduz vakasına rastlanılması sonucu açıklama yaptı.
"Kuduz" vakalarının basına yansıması sonucunda halkımızda bir panik havası yaşandığını anlatan VHO Başkanı Nihat Köse kuduz konusunda açıklama yaparak vatandaşı bilgilendirdi.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
"Kuduz hastalığı tüm sıcakkanlı hayvanlara ve insanlara kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Yani salyasında virüs bulunan bir hayvan tarafından ısırılma yada salyanın açık yaraya teması yoluyla bulaşır. Solunumla, hasta hayvana temasla, sindirim yoluyla bulaşma söz konusu değildir. Ayrıca da; ısırılma yoluyla bulaşma olması için hayvanın salyasında virüs bulunmalıdır. Salyasında virüs bulunan hayvanlar en geç 10 gün içinde ölürler. Isırma tarihinden 10 gün geçtikten sonra ölmeyen hayvanın ısırdığı şahsa kuduz bulaşmamış demektir. Bir ısırılma anında vatandaşlarımız yara yerini bol ılık sabunlu suyla yıkayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bağlı bulunduğu İlçe gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bilgi vermelidir.
Veteriner Hekimlerimiz konuya hakim ve hastalığı önlemek için ellerinden geleni yapmaktadırlar. İlimizde 2015 yılında 13.193 kedi ve köpek kuduza karşı aşılanmış. 2016 yılında 7.951 hayvan aşılanmış ve aşılamalar devam etmektedir.
Bir konuda halkımızı özellikle uyarmak istiyorum. Kuduz haberlerinin basına yansıması beraberinde bir hayvan korkusu ve düşmanlığı getirebilir. Sokakta gördüğümüz her hayvan kuduz değil, sokak hayvanları belediyelerce aşılanıp küpelenerek tekrar bulundukları yere bırakılmaktadır. Evlerinde de hayvan besleyen hayvan dostları, hayvanlarını aşılatıp sevmeye devam etsinler"