Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Adana’daki medya kuruluşları gezisini Hürriyet Gazetesi ile sürdürdü, Bölge Temsilcisi Sinan Tanyıldız ile meslek ve meslektaşlar üzerine konuştu.

ÇGC’DEN HÜRRİYET ZİYARETİ

Meslek hayatında 40'ıncı yılını geride bırakan usta gazeteci, Hürriyet Gazetesi Bölge Temsilcisi Sinan Tanyıldız’ı ziyaret ederek görüşen ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Genel Sekreter Ömer Üney ve yönetim kurulu üyeleri Halil Akılevi ile Aliye Gültekin basın kuruluşlarının yeri, önemi, beklentileri ve yerel gazeteleri konuştu. ÇGC yönetimi ayrıca Sinan Tanyıldız’ın Adana basını için önerileri ile genç gazetecilere tavsiyelerini sordu, anılarını dinledi.

YEREL GAZETELER, KENTİN ARŞİVİDİR

Ziyaretlerinden dolayı ÇGC Başkanı Esendemir ve yönetim kuruluna teşekkür eden Hürriyet Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Sinan Tanyıldız,  yerel gazeteleri ‘kentin arşivi’ olarak konumlandırdı. Bölge gazetelerinin önemine de dikkat çeken Tanyıldız, “ Mesela, Yeni Adana Gazetesi olmasaydı, mazimize sağlıklı bir şekilde ulaşamayacaktık. Bölge gazeteleri çok önemli işler yapıyor. Ama gelin görün ki her şey paraya dayalı olduğu için ekonomik güçlük çekiyorlar.  Kağıt, malzeme maliyeti, işçilik ücreti giderek artıyor. Yerel gazete patronları para da kazanamadıkları için gazetesini zenginleştiremiyor. Yerel gazete henüz bir yatırım olarak görülmüyor. Oysa o da bir yatırım, ayrı bir iştir. Ancak, yatırım ayrı bir iş, gazetecilik ise ayrı bir iştir” dedi.

GAZETECİLİK PARA DEĞİL AŞKTIR

Gazetecilik anılarından da anlatan Sinan Tanyıldız, genç meslektaşlarına ise şu tavsiyelerde bulundu” Gazetecinin mesaisi olmaz. Ben bile haber takibi yapmam gerektiğinden, kendi düğünüme katılamadım. Gazeteciliği hava atmak olarak görmemeli. Zaten çalışan bir gazetecinin hava alma vakti bile olamaz ki. Gazetecilik bir aşktır. Para kazanma mesleği değildir. Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurduktan sonra bu işi yapacaksınız. Yapamazsanız bu işi bırakacaksınız.”

GÜZEL GAZETE HER ZAMAN SATAR
Yerel gazetelerin içinde bulundukları durumların da konuşulduğu ziyarette, Adana yerel gazetelerinin tirajlarına dikkat çekildi. Adana’daki gazete tirajlarının hak ettiği yerde olmadığı görüşünü savunan Tanyıldız, güzel yapılan gazetenin her zaman satılabileceğine vurgu yaptı.

KENT KÜTÜPHANESİ KURULMALI

Adana’nın bir kent kütüphanesinin bulunmadığını ve büyük eksiklik yaşandığını dile getiren Sinan Tanyıldız, önemli sanatçılar yetiştiren Çukurova’nın kendi sanatçılarının eserlerinin yer alacağı bir kütüphane kurulması gerektiğini önerdi. Konuyla ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin önderlik yapmasını isteyen Tanyıldız, şu önerilerde bulundu: “Yine Gazetecilik ile ilgili yayınlar yapılıp, gazeteci arkadaşlara dağıtılabilinir. Adana’da sayfa sekreterliği kavramı henüz yerleşmemiş, bu yüzden de bu alanda elaman sıkıntısı var. Cemiyet bünyesinde bir Atölye kurulup, ‘sayfa nasıl çıkarılır?’,  ‘haber nasıl yazılır?’, ‘fotoğraf nasıl çekilir?’ konularında eğitimler verilebilir.”

ÇGC Başkanı Esendemir de Cemiyet olarak bir çok yeni proje düşündüklerini, bunları da hayata geçirmek için mücadele edeceklerini söyledi. Esendemir ve yönetim kurulu, Tanyıldız ve Hürriyet Gazetesi çalışanlarına başarı temennisinde bulundu.