ZMO Adana Şubesi’nin 19. Olağan Genel Kurulu başladı. Oda toplantı salonunda, başlayan genel kurulda Divan Başkanlığına Ayhan Barut getirildi. Barut, ülkemizde muhalefet yapan kurumlar arasında bir tek TMMOB kaldığını, özellikle bu dönemde TMMOB’ne her zamankinden fazla sahip çıkılması gerektiğini belirten Ayhan Barut, “İktidar birçok kurumu etkisizleştirdi. Ülkemizde muhalefet yapan kurumlar susturuluyor. Ülkemiz önemli bir tarım merkezi. Adana tarımın can damarı. Tarımın açmazları tarım alanlarında kendini daha çok hissettiriyor. İktidarın yanlış politikaları sonucu pamuk ve narenciye üreticileri sefilleri oynuyor. Pamuğun tonu 2.00 liradan ne oldu da bin 100 liraya düştü?”şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, bir dönem Türkiye’de mercimek tüketiminin teşvik edilmesi için reklamlar yapıldığını anımsattı, “Ülkemiz şimdi Kanada’dan mercimek ithal ediyor. Hayvancılık bitme noktasında, artık kurbanlık koyunlarımızı da ithal ediyoruz.” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yaklaşık 10 yıldır ülkeyi yöneten, kendi deyimi ile “ustalık” dönemindeki AKP iktidarları IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi neoliberal küresel politika merkezlerinin öneri ve dayatmalarını eksiksiz ve kusursuz yerine getirerek, ülke tarımını net ithalatçı, hayvancılık sektörü çökmüş, kırsal yoksulluğun derinleştiği, köylerin ve toprakların terk edildiği bir noktaya getirmiştir.
Seçim öncesi çıkarılan bir yasayla ele geçirdiği Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisiyle çıkardığı 10’dan fazla kararname ile kamu yönetimini önemli ölçüde değiştirmiş yeniden şekillendirmiştir. Bu kararnameler, toplumsal hayatı ilgilendiren çok geniş bir alanda sınırsız ve belirsiz bir yetki kullanımını getirmektedir. Bunlardan yalnızca tarım ve ilgili alanlarla sınırlı olanlara bakıldığında durumun vahameti görülebilir. Gerek kurumsal yapısını gerekse görev alanını yeniden belirleme yetkisi alınan bakanlıklara bakıldığında; su, orman, mera, yaylak, kışlak, tarım alanları gibi doğal kaynaklar ve çevre ile ilgili tüm yasal düzenlemelerin etkisiz hale getirilmesine yol açabilecek bir yeniden yapılanmayı içeren sınırsız ve belirsiz bir yetki tanımı yapılmaktadır.
Bu sınırsız ve belirsiz yetki; AKP’nin 9 yıldır tamamlayamadığı kıyılarda, yaylaklarda, meralarda, akarsularda, ormanlarda yapılacak HES, termik santraller, nükleer santraller, madencilik faaliyetlerini; kentsel dönüşüm, Galataport gibi projeleri hayata geçirmek, doğal, kültürel ve tarihi mirası engel olmaktan çıkarma niyetidir. Doğal çevrenin/varlıkların ve kültürel mirasın talanında sınır tanımayanlar, şimdi de çıkaramadığı kanunlar yerine kurumsal altyapısını hazırlayarak fiili durum yaratma gayretindedir. “
ZMO Adana Şubesi genel kuruluna İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Bakır, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Mak, Şehir Plancılar Odası Başkanı Ulaş Çetinkaya, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Tatar, oda temsilcileri ve üyeler katıldı. ZMO Adana Şubesi’nde yarın Oda yönetim kurulu seçimi yapılacak.