Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, daha önce köyden mahalleye geçen yerlerde belediyeye ait yerleri satışıyla dikkat çekerken, şimdi de merkezdeki, mülkiyeti Belediyeye ait olan arsaları satışa çıkardı. Buraya kadar herşey doğal. Çelikcan meclisten “Yatırım yapacağız. Bunun için arsaları satıp gelir elde edelim” diyerek satış için izin aldı. Kanuni olan prosedürleri yerine getirdi, açık ihaleye çıkıyor.

HERŞEYİN KANUNİ OLMASI, HAKKANİYETİ SAĞLAR MI?

Ancak herşeyin kanunlara uygun olması Yüreğir’de yaşayan 500 bine yakın insana hakkaniyetle yaklaşılıyor sonucunu ortaya koyar mı? Son olarak ihaleye çıkılan ve toplam tahmini bedeli 24 Milyon (Eski parayla Trilyon) olan arsa-ticaret alanı satışı hakkaniyetli mi?

ÇELİKCAN "KENDİNE Mİ MÜSLÜMAN!"

Sadece kendini veya çıkarını düşünenler için söylenen bir deyim vardır. “Kendine Müslüman” Bu deyim Başkan Çelikcan’ın son uygulamasında vucüd bulmuşa benziyor. Zira uygulama masum görünse de “500 bine yaklaşan Yüreğirliye eşit şekilde ulaştırılan bir uygulamamıdır” sorusu aklımıza geliyor.

ÇELİKCAN, BELEDİYENİN SATACAĞI ARSANIN YOĞUNLUĞUNU ARTIRIP ÖYLE SATIYOR

Uygulama şöyle; Başkan Çelikcan, mülkiyeti Belediyeye ait olan arsaların yoğunluğunu mecliste artırılmasını sağlıyor. Yani Örnek verirsek, Yoğunluk 0.20 ise 1.20 veya bölgeye göre uygun ama yüksek yoğunluğa yükseltiyor. Böylece arsa fiyatı 100 bin lira ise yoğunluk artışıyla değer 2-4 Milyona yükseliyor. Böylece Belediye daha yüksek gelir elde etmiş oluyor. Bu karar Belediye Meclisinde alınıyor. Yani yasal. Kimsenin de itirazı yok. Ama sorular farklı.

SATIŞ KANUNİ, PEKİ, AHLAKİ Mİ?

Soru satışın kanuni olmasıyla ilgili değil. Soru bu yoğunluk artırımı ve satışının ahlaki olup olmadığıdır. Yani siz başkasına yapamayacağınız şeyi kendinize yapmanızdır. Özetle böyle bir talep gelirse her vatandaşa aynı şekilde ve hakkaniyetle yoğunluğu yükseltecek misiniz?
Daha da önemlisi
Çelikcan Başkan olurken, “Belediyenin mal varlığını satıp hizmet yapacağım” sözü mü verdi? Neden Belediyenin olan yani halkın olan mal varlığını satıyorsunuz?
Halka hizmet için Belediyenin malını satmak mı gerekiyor?
Bu satılan arsa ve taşınmazlardan (daha önce satış için ihale edilen) elde edilen gelirle ekstra ne gibi hizmet vermeyi planlıyorsunuz?
Şayet bu satış olmazsa hizmet yapmayacak mısınız?
Özetle yaptığınız kanuni, peki etik olduğunu düşünüyor musunuz?