Adana’da bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’ 30 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından Adana’da bir nebze de olsa ölü toprağının atılmasını sağladı. Toyota CEO’su Adanalı Ali Haydar Bozkurt’un ‘Karnaval halkın karnavalıdır’ vurgusu bu yıl daha çok hayat buldu. Geçen yılki Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi arasında yaşanan kaos da geride kaldı. 
Uzun süredir aralarının açık olduğu bilinen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve çiçeği burnunda Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, karnavalın tanıtım toplantısında ve sonra karnaval kahvaltısında elele tutuştu. Sheraton Otel’deki basın toplantısında merkez ilçe belediye başkanları Zeydan Karalar, Soner Çetin, Bilal Uludağ ve Mahmut Çelikcan da bu dostluğa ortak oldu. 
Çetinel Tesisleri’ndeki sabah kahvaltısında Vali ve belediye başkanları, sanatçılar, sivil toplum örgüt temsilcileri, eş ve çocuklarıyla karnavalın ruhuna uygun hareket etti. Buradaki tablo da toplantıya katılanların Adana’nın geleceğine olan umutlarını tazeledi. Adana sokakları, caddeleri ve parklarındaki etkinlikler Adana’nın gerçek potansiyelini gözler önüne serdi. Adana, bu önemli organizasyonda  Almanya, Avusturya ve Bulgaristan'dan temsilcileri de ağırladı. 

TİYATRO FESTİVALİ DE VAR

Kültür ve sanata her daim önem vermiş Adana, karnavalın hemen ardından bu kez tiyatro festivali heyecanı yaşıyor. Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 16’ıncı kez perdelerini açıyor. Türkiye’nin bir ay süren tek uluslararası tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan Adana Tiyatro Festivali, bu yıl 14 Nisan – 16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Adanalı izleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği festivalin biletleri kısa zamanda tükendi.

Son yıllarda görkemli gösterilerle açılışı yapılan festival, bu yıl Fransız şov tiyatrosu Ilotopie’yi ağırlayacak. Türkiye’de ilk kez performans sergileyecek olan grup, “Suya Yansıyan Düşler” adlı gösterisiyle Seyhan Nehri’ni bir şenlik alanına dönüştürecek. Rüya ve lunapark temalı geçit seremonileri; mitolojik figürler, şövalyeler, soytarılar, büyücüler, hayaletler, palyaçolar gibi rengarenk karakterlerle izleyicilere masalsı bir gece yaşatacak. Festivalde yerli ve yabancı topluluklar Adana’da kültür sanat rüzgarı estirecek.

ÖNÜMÜZE BAKMAK ZORUNDAYIZ

Adana’da her gün karnaval ya da festival olacak değil. Ama yılda bir kez da olsa hayata geçirilen karnavalın ve festivalin ilerisi için umut ışıkları yakmasını diliyoruz. Çekişmeyi ve uzun süreli tartışmayı beraberinde getiren Adana seçimleri geride kaldı. Belediye başkanları koltuklarına oturdu. İlk meclis toplantılarını da yaptı. Şimdi önümüzde çok ama çok uzun bir yol var. Adana’da geçmişe dair kötü izlerin silinmesi gerekiyor artık. Vali-belediye başkanı, bürokrat-yönetici kavgalarının son bulmasının zamanı geldi de geçiyor bile…

YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

Kentin yüzde 85’ine yakın bölümündeki yapıların kaçak ya da imarsız olduğunu bizzat belediye başkanları söyledi bu kentte. Çarpık kentleşmenin çirkin örneklerinin sergilendiği bir kenttir Adana… Şimdi başta büyükşehir olmak üzere tez elden imar plan tadilat ağırlıklı meclis toplantıları düzenlenecek. Adana’da belki de binlerce kişi bu konuda belediyelerle mahkemelik. Raylı sistemin ne olacağını henüz bilemiyoruz. İşsizlik almış başını gitmiş. Adana’nın en işlek caddelerinde birçok dükkanın boşaltıldığını görüyoruz. İnşaat sektörü Avrupa standartlarında konutlar üretiyor ancak birçok nedenden dolayı evler satılmıyor. Trafikte önemli bir tıkanma var.
Anlayacağınız her şey var…
Ama umudumuz da var.
Karnaval neşe getirdi.
Yeni dönem ve yeni belediye başkanları da sorunlara çözüm getirir umarım.
Haydi hayırlısı olsun.
Mutlu ve huzurlu yeni haftalar olsun…