Bir damlandadır hayat. Çözüp bünyene kattığın elementler senin olsun. Geçtiğin topraklar, gördüğün yerlerden bahset. Misal kirletilmiş dereler, çaylar; nasıl kıyıp ta sana karıştılar? Kim kirli suyunu, kim çöpünü attı. Akarsuydun kim yollarına karanlıklar kattı? Afalladın dengen bozuldu, feleğin şaştı. Önlem alınmadı, temiz sözü havada kaldı. Bir günde olmadı elbet kirlilik; haftalar, aylar hatta yıllar aldı.

Çukurova’da son yıllardaki uygulanan politikalarla, çevre ve doğanın tahribatı hat safhalara ulaşmıştır. Kirlilik; analiz sonuçları belli olmayan kömür kullanımı nedeniyle nefesimizde, oluşan kirliliği önleme ve temiz hava sirkülasyonu sağlama özelliklerine sahip yeşil alanların, sürekli müdahale sonucunda azalmaya başlamasıyla ciğerlerimizdedir.

İlimizin içme suyu ihtiyacının karşılandığı ve çevresinin mesire alanı olarak kullanıldığı, Seyhan baraj gölünde de kirlilik problemleri yaşanmaktadır. Kirliliğin nedeni atık yönetimlerinin iyi planlanmamasıdır. Kirliliğe neden olan etmenler, havzayı besleyen akarsulara verilen atıksular ve katı atıklardır. Havzayı besleyen Göksu nehri ve Eğlence deresi etrafındaki ilçeler ve yerleşim alanlarında atıksu arıtma tesisleri bulunmamaktadır. Arıtılmadan alıcı ortama verilen atıksular Seyhan baraj gölüne ulaşmakta ve baraj gölünde kirlilik yükünü arttırmaktadır.

Ayrıca; Seyhan Havzası içerisinde yer alan belediyelerden sadece birinde katı atık bertarafında düzenli depolama yöntemi kullanılmaktadır. Genellikle atıklar akarsu kenarlarına, açık alanlara ve belediyelerin uygun buldukları arazilere kontrolsüz bir şekilde dökülmektedir. Katı atıklar, katı atıkların sızıntı suları yüzey sularını ve yeraltı sularını kirleterek baraj gölünde kirliliğe neden olmaktadır.

Havza içerisindeki yapılaşmalar ve endüstriyel yerleşimlerin kontrolsüz bir biçimde yayılması, su kaynaklarının kirlenmesi açısından büyük bir tehlike arz etmektedir. Bu yapılaşmalar ve endüstriyel yerleşim alanlarının büyük bir kısmında, atıksu arıtma tesislerinin olmaması ve atık sularını doğrudan havzaya bırakmaları da kirliliğe neden olan etmenlerden biridir.

Adanalının içme suyu ihtiyacının karşılandığı havzamızda kirliliğin artması, arıtma maliyetlerini arttırmaktadır. İçme suyu havza ekosisteminin bozulmasına neden olan kirlilik nedeniyle, çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilenmektedir.

İzleme ve denetleme yetkisine sahip kurum ve kuruluşlar havza kirlilik yükünü azaltıcı gerekli çalışmaları biran önce yapmalıdır. Atıksu ve katı atık yönetimleri iyi şekilde planlanmalı, denetimler arttırılmalıdır.