21 Eylül’e kadar devam edecek festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek. Yarışmalar dışında dünyanın çeşitli ülkelerinden 205 film, 10 sinema salonunda 515 tekrarla izleyiciyle buluşacak. Festivalin devam ettiği bir hafta boyunca çeşitli sergiler, söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacak. Festivale damgasını vuran tema ise, Türk Sineması’nın 100. Yılı olacak. 16 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek Açılış Töreni’nde sinemamızın 100. Yılı, sinema emekçilerinin katılımıyla kutlanacak. Yine Türk Sineması’nın 100. Yılı temalı söyleşiler ve sergiler 15 – 21 Eylül haftası boyunca sanatseverle buluşacak.  
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 – 21 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 21. Altın Koza Film Festivali yarın (15 Eylül Pazartesi) başlıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ‘Bu yıl 21.cisini düzenleyeceğimiz Altın Koza Film Festivalimizin devam edeceği hafta boyunca ücretsiz gerçekleştireceğimiz etkinliklerimize, tüm halkımız davetlidir’ dedi. 

Festivalde her yıl olduğu gibi Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması,  Ulusal Öğrenci Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek.   Son bir yıl içinde çekilmiş Türk filmlerinin başvurduğu yarışmada, 12 film jüri önüne çıkacak.

Yarışmada Derviş Zaim’in “Balık”, Mahur Özmen’in “Beni Sen Anlat”, Nisan Dağ ve Esra Saydam’ın “Deniz Seviyesi”, Halil Özer’in “Firak”, Kenan Korkmaz’ın “Gittiler: Sair ve Meçhul”, Ertan Velimatti Alagöz’ün “İçimdeki Balık”, Murat Düzgünoğlu’nun “Neden Tarkovski Olamıyorum?”, Görkem Şarkan’ın “Nergis Hanım”, Ozan Açıktan’ın “Silsile”, Nesimi Yetik’in “Toz Ruhu”u,  Onur Aydın’ın “Yağmur - Kıyamet Çiçeği” ve Evren Erdem’in “Yola Çıkmak” isimli filmleri, jürinin değerlendireceği finalistler olarak karşımıza çıkıyor.

Başkanlığını daha önce düzenlenen Altın Koza Film Festivallerinde  en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini de almış olan ünlü yönetmen Reha Erdem’in üstleneceği jüride;‘11’e 10 Kala’ filmi ile yine Altın Koza ’da en iyi film ödülü kazanmış yapımcı Nida Karabol, ulusal ve uluslararası pek çok ödüllü filmde görev almış görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, geçen yıl “Yozgat Blues” adlı filmiyle Altın Koza ‘da en iyi film ödülünü kazanan, sinemamızın genç yönetmenlerinden Mahmut Fazıl Coşkun, 20. Altın Koza Film Festivali’nin en iyi kadın oyuncu ödülü sahibi Ahu Türkpençe, Cannes’dan Altın Palmiye ile dönen “Kış

Uykusu” filminde de yer alan ödüllü oyuncu Ayberk Pekcan ile “Gönül Yarası” ve “Av Mevsimi” gibi birçok unutulmaz filmde çalışmış müzisyen Tamer Çıray görev alacak.

Yarışmada, ‘En İyi Film’ seçilecek eser, 350.000 TL’lik ödülün sahibi olacak. Tüm kategorilerde ise, toplam 630.000 TL ödül dağıtılacak. Ödüller, 20 Eylül Cumartesi gecesi yapılacak Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.

KISA SİNEMACILARIN BULUŞMA NOKTASI YİNE ALTIN KOZA OLACAK
Ülkemizdeki güzel sanatlar ile iletişim fakültelerinin sinema – televizyon bölümlerine devam eden öğrencilerin katılabildiği ve filmlerin kurmaca, belgesel, canlandırma ve deneysel dallarında değerlendirildiği Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda bu yıl, ülkemizdeki çeşitli üniversitelerden 31 filmin yarışmaya hak kazandı.

Ön değerlendirme kurulunda; sinema yazarı Senem Erdine, yönetmenler Mehmet Güleryüz ve Ahmet Sönmez görev yaptı.

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda her dört dalda en iyi film seçilen esere 7.500 TL ödül verilecek, toplamda 30.000 TL ödül dağıtılacak.

Akdenizli kısa filmcilerin buluşma noktası haline getiren geleneksel Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’na İspanya, Türkiye, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, Portekiz, Suriye, Ürdün, Slovenya, Lübnan ve Kosova gibi ülkelerden yaklaşık 500 eser başvurdu.

Kurmaca, belgesel, canlandırma ve deneysel dallarında toplam 63 filmin yer alacağı yarışmada, her dalda en iyi film seçilen eser, 10.000 TL’lik ödülün sahibi olacak.  Yarışmada toplam 40.000 TL ödül dağıtılacak.   

FESTİVAL AÇILIŞ TÖRENİ TÜRK SİNEMASI’NIN 100. YILI KONSEPTİYLE HAZIRLANDI..
Festivalin 16 Eylül Salı gecesi yapılacak Açılış Töreni, Türk Sineması’nın 100. Yılı kutlamaları çerçevesinde pek çok sinema emekçisinin katılacağı özel bir konseptte hazırlandı.

Gecede Türk Sineması’nın unutulmazları özel hazırlanan VTR ile sunulurken,

Gecede, ayrıca Banu, Belkıs Özener, Ersan Erdura, Funda, Güzin-Baha, İskender Doğan, Neşe Karaböcek, Selçuk Ural, Semiha Yankı, Seyyal Taner, Tülay Özer sahne alarak, Türk filmlerinin unutulmaz şarkılarını seslendirecek. 

Yine, Cahit Berkay, film müziklerinden oluşan kısa bir konser verecek. 
Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleşecek tören, saat 20.30’da başlayacak.

DÜNYANIN FİLMİ ALTIN KOZA’DA
21. Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl yine merakla beklenen filmlerin Türkiye de ilk gösterimleri yapılacak! Bölüm kapsamında Cinemaximum, Metropol Sinemaları, Arıplex Sinemaları ile Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’ndaki toplam 10 salonda, 205 film, 515 gösterimle izleyiciyle buluşacak. 

Bu kapsamda, Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşlerin İki Gece, Bir Gün (Two Days, One Night), Andrey Zvyagintsev’in  Leviathan, Jean-Luc Godard’ın Dile Veda (Goodbye to Language), David Cronenberg’in Yıldız Haritası (Maps to the Stars), Alice Rohrwacher’ın Mucizeler (The Wonders), Mike Leigh’in Mr. Turner, Ken Loach'un Jimmy's Hall, Asia Argento’nun Incompresa, Paolo Virzi’nin İnsan Sermayesi (Human Capital) isimli filmleri, ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.

Festvalin, Dünya Belgeselleri: Gerçeğin Çölü başlıklı bölümünde 13 belgesel yer alıyor. İçinde yaşadığımız gerçekliklere ayna tutan bu filmler, seyirciyi Abazya’dan Meksika’ya, Suriye’den Finlandiya’ya, Macaristan köylerinden İsviçre dağlarına, Gazze’den Tahran’a uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Seçkide öne çıkan belgesellerden üçü ise Türkiye’ye dair. Bu kapsamda, Cem Kaya “Motör” (Remake Remix Rip-off), Güliz Sağlam’ın “Tepecik Hayal Okulu”, Michel Khleifi’nin  “Bereketli Hafıza” isimli eserleri gösterilecek.

‘Üç Ülke Üç Film: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan’ başlıklı bölümde ise, Azerbaycanlı genç yönetmen Asif Rustamov, ilk filmi Nehirden Aşağı (Down the River), Son yıllarda yükselişe geçen Kazakistan sinemasından bir örnek olarak Adilkhan Yerzhanov’un Mülk Sahipleri (The Owners),

 

Kırgız yönetmen Ernest Abdyjaparov, müthiş bir siyah-beyaz estetiğiyle çektiği Taksi ve Telefon (Taxi and Telephone) yer alıyor.

CHARLIE CHAPLIN: HİCİV DAHİSİ 125 YAŞINDA

Güç ve iktidar hırsının sakilliği üzerine şahane bir kara komedi olan Büyük Diktatör, sinema dehası Charlie Chaplin'in doğumunun 125. yılını kutlamak için festivalde yenilenmiş kopyasıyla gösterilecek.

Kan, kin, aşk ve intikam hezeyanları veya hayatın cilveleri ama ille de insan ruhunun karmaşık derinlikleri ve politik açmazlar! Tüm zamanların oyun yazarı ve şairi Shakespeare’in 450. doğum yılı vesilesiyle sinema tarihindeki üç önemli sinema uyarlaması festival seyircisiyle buluşuyor. Laurence Oliver'in 1948 yapımı siyah-beyaz filmi Hamlet, Orson Welles'in başyapıtı Othello’ya (1952) ve Baz Luhrmann’ın 1996 yapımı Romea Juliet isimli filmleri izleyiciyle buluşuyor.

Yine Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Tuncel Kurtiz'in anısına, Türkiye'de gösterilmesini çok arzu ettiği Korkunun Karanlık Gölgesi (Dunkle Schatten der Angst) (1992) yıllar sonra Altın Koza vesilesiyle seyirciyle buluşacak.

Festivalde bu yıl kaybettiğimiz usta oyuncu Çolpan İlhan anısına, Ömer Lütfi Akad’ın 1959 yapımı Yalnızlar Rıhtımı isimli filmi de gösterilecek.

Türk Sineması’nın büyük ismi Ömer Lütfi Akad’ın başyapıtlarından 1973 yapımı Gelin’in yenilenmiş kopyası ilk kez Altın Koza Film Festivali’nde gösterilecek. Filmin gösterimine yapımcı Fuat Erman da katılacak.

Filmin yenilenmiş kopyası ilk defa bu yılki Venedik Film Festivali’nde gösterilmişti.

TÜRK SİNEMASI 2014
Festival, son bir yıl içinde çekilen Türk filmlerini bir kez daha izleyiciyle buluşturuyor. Bu kapsamda, Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar, Murat Nas’ın Ters Köşe, Ayşe Ayben Altunç’un Eylül’ün Kadın Yüzleri, Gürhan Özçiftçi’nin Ne Gelen Var Ne Giden, Berfi Dicle Öğüt’ün Karda Açan Menekşeler, Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek, Orhan Çalışır, Cengiz Kültür ve Dirk Meissner’in Zülfü Livaneli - Doğu ve Batı Arasında Bir Ses isimli filmleri gösterilecek.

OKULLARDA SİNEMADA – SİNEMA OKULLARDA
ENGELLİ FİLM GÖSTERİMLERİ
Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden Okullar Sinemada Sinema Okullarda kapsamında ilköğretim okulu öğrencileri, sinema salonlarında kendileri için özel seçilmiş filmleri izleyecek. 64 okulda ise projeksiyon cihazı kurularak çocuklar yine sinema ile buluşturulacak. Proje kapsamında yaklaşık 65 bin öğrenci film izleyecek.

Yine engelli vatandaşlar için gerçekleştirilecek özel gösterimlerde biri animasyon olmak üzere, özel bir seçki, festival haftası boyunca dört gün, izleyiciyle buluşacak.

TÜRK SİNEMASI 100.YIL SERGİSİ
Türk Sineması’nın 100. Yıl kutlamaları, 21. Altın Koza Film Festivali’ne damga vuracak. Festival kapsamında, ülkemiz sinemasının 1914’den 2014’e kadar olan yolculuğu ile Adana’nın Türk Sineması’ndaki yerini anlatan özel bir sergi, sanatseverlerle buluşacak. Sergi, 15 Eylül Pazartesi gününden itibaren 75. Yıl Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

SİNEMAMIZIN 100. YILINDA YILMAZ GÜNEY
Türk Sineması’nın 100. Yıl kutlamaları kapsamında yapılacak söyleşide, ülkemizin ve Adana’nın önemli değerlerinden Yılmaz Güney’in Türk Sineması’ndaki yeri ve önemi konuşulacak.

19 Eylül Cuma günü, saat 15.00’da başlayacak söyleşi, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Yine Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nun fuayesinde ise, Yılmaz Güney’in fotoğraflarından ve film afişlerinden oluşan bir sergi sanatseverlerle buluşacak.

ORHAN KEMAL 100 YAŞINDA SERGİSİ VE BELGESEL GÖSTERİMİ
21. Altın Koza Film Festivali, doğumunun yüzüncü yılında, eserleri Türk sinemasında pek çok filme ilham vermiş ünlü edebiyatçı ve senarist Orhan Kemal’i anıyor.

Festivalin gösterim bölümünde,  “Orhan Kemal 100 Yaşında” başlığı altında, sanatçının senaryosuna imza attığı ya da kendi eserlerinden uyarlanan filmler, seyirciyle buluşacak.  Bunun yanı sıra, 17 Eylül Çarşamba günü, saat 18.00’da, festival konuklarının ve Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün katılımıyla Abidin Dino Sanat Parkı’nda, “Orhan Kemal 100 Yaşında Sergisi’nin açılışı yapılacak. Sergide, sanatçının senaryosunu yazdığı filmlerin afişleri ve set fotoğrafları yer alacak.

Aynı gün saat 20.30’da, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, Mehmet Güleryüz’ün yönettiği “Sessizlerin Sesi: Orhan Kemal” adlı belgesel gösterilecek.

SİNEMA VE EDEBİYAT
Türk Sineması’nın yüzyıllık öyküsünde sinema ve edebiyat ilişkisi yazar Yekta Kopan moderatörlüğünde, Altın Koza ’da tartışılacak.

Oturumların konuşmacılarından biri, polisiye edebiyatımıza farklı bir soluk getiren yazar Ahmet Ümit olacak. Kendi eserleri de sinemaya uyarlanan Ümit, “Türk Sineması'nın Polisiye Edebiyatla İlişkisi” başlıklı konuşmasında geçmişten günümüze sinemamızın polisiye edebiyatla buluşmalarını derinlemesine analiz edecek.

Oturumların bir diğer katılımcısı yazar ve senarist Osman Şahin ise “Türk Sineması Edebiyatımızdan Nasıl Beslendi?” başlıklı oturumda, sinemamızın edebiyattan nasıl esinlendiğine ilişkin düşüncelerini dinleyicilerle paylaşacak.

“Yeni Türk Sineması ile Yeni Türk Edebiyatının İlişkisi” konusunda konuşacak yazar Hakan Günday, sinema-edebiyat yakınlaşmasını günümüz edebiyatı ve sineması özelinde tartışacak.

Adanalı gazeteci, yazar ve yapımcı Nebil Özgentürk ise “Adana'nın Türk Sinemasındaki Yeri” başlıklı oturumda, Çukurova’yı yazarları ve eserlerinin sinemaya sağladığı katkıya ilişkin görüşlerini paylaşacak.

18 Eylül Perşembe günü saat 11.00-16.00 arası, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek etkinlikler kapsamında yazarlar kitaplarını da imzalayacaklar.

ÖZEL GÖSTERİM: KIŞ UYKUSU
2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu filmi, festival kapsamında özel bir gösterimle bir kez daha seyirciyle buluşacak. 17 Eylül Çarşamba günü gerçekleşecek gösterimde film ekibinden isimler de katılacak.