Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nca, Herostratos'u Unutun isimli iki perdelik oyunun galası, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirildi. M.Ö. 356 yılında, Artemis Tapınağını tarihe geçmek için yakan kişi olan Herostratus’u konu alan oyunun galasına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynelov, Azerbaycan Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Nadir Caferov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Elçin Gaffarlı, İstanbul Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Müdürü İsmail Dikilitaş, kentin mülki ve askeri erkanından yöneticiler, konuklar ve Adanalılar katıldı.

CAHANGİR NOVRUZOV HOCAMIZIN TECRÜBESİNDEN YARARLANDIK

Grigory Gorin’in yazdığı, Azerbaycan Devlet Sanatçısı-Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Cahangir Novruzov’un, çevirip-yönettiği, tarihte kayıtlara geçen ilk terör eyleminin konu alındığı oyunun ardından düşüncelerini paylaşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Bugün serginenen ve galası gerçekleştirilen oyun, 250 yıldır tiyatro yapan bir ailenin mensubu Cahangir Novruzov’un çevirip yönettiği bir oyun. Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosuna destek verdiler, oyunu birlikte çalıştılar. Hocamız, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi. Onun engin tecrübesinden faydalandık. Sonuçta böyle güzel bir eser ortaya çıktı. Oyunu çok beğendim. Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin pekiştirilmesi adına da samimi bir vesile oldu. Konsolosumuz, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı, çok sayıda Azerbaycanlı dostumuz, kardeşimiz, Cahangir Hocay’la birlikte heyecanımızı paylaşmak üzere buradaydı. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Azerbaycan’a buradan selam olsun. Onların burada bir evi var” dedi. 

BİR DEVLET, İKİ MİLLETİZ

Prof. Cahangir Novruzov da tiyatro şöleni yaşadıklarını belirterek, “Bugün bir tiyatro şölenidir. Bugün benim için çok özel ve önemli bir gün. Sahnede oyun sergileyenlerin yüzde 99’u benim talebemdir. 20 yıl içinde verdiğimiz mezunlarımız oyunda rol aldı. Azerbaycan tiyatro geleneklerinin, Cehangir Zeynelov’un gerçekçi tiyatro geleneğinin devamının Türkiye’ye, Adana’na intikal etmesi, Azerbaycan’da bana öğretilen sanat ciddiyetinin Adana tiyatrosuna intikal etmesi çok anlamlı. Büyük Önderimiz Haydar Aliyev, “Biz bir millet, iki devletiz” demiş. Bu nedenle Azerbaycan’daki güzellikler Türkiye’ye, Türkiye’deki güzellikler Azerbaycan’a gitmelidir.  Herkesin hoşuna giden bir eser oldu. Mesleğimiz, düşüncemiz sanattır” diye konuştu.