Adana Büyükşehir Belediyesi, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile Anemon Ajans'ın katkılarıyla hazırlanan Çiçek Kent Adana Fotoğraf Sergisi, Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Yerleşkesi'nde açıldı.
Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu üyeleri Dr. Haluk Uygur, Tansu Hastürk, Mehmet Dilci ve Hanife Uygur'un eserlerinin yer aldığı serginin açılışına katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adanalı üreticileri refah toplumunun bir parçası haline getirmek için hazırlanan çiçek üretimi projesinin ayrıntılarını anlattı.

EKMEK KAPISI AÇMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK

Başkan Hüseyin Sözlü, “Bu projede, Adana’da alternatif ürünler ortaya çıkarmak, Adanamızı refah toplumunun bir parçası haline getirmek için yeni modeller ortaya koymak adına yola çıktık. Çiçek üretimiyle Adana’nın bereketli topraklarında, üretimde yeni seçenekler ortaya koymak istedik. İnsanlık aleminin bütün güzelliklerini ifade etmek için kullandığı o çiçekleri Adana’da üretebilmek, insanlara bununla ekmek kapısı açmak, onları refah toplumuna eklemek, ülkemizi ve Adanamızı zenginleştirmek için bir katkı koymak üzere yola çıktık. Büyük mesafe aldık. İlk bir iki yılda belki az miktarda çiçeği Hollanda Çiçek Borsası’na gönderdik. Oradaki değerini, karşılığını görmek istedik ve geçen yıl soğuk hava depolu TIR’larla çiçeklerimizi Hollanda’ya gönderdik. Türkiye’ye döviz girdi. Bu yıl THY’nin uçaklarıyla ulaştıracağız. Projemiz inşallah hayat bulacak” dedi.


PROJEYİ YÜCELTEN ÇİFTÇİMİZİN EMEĞİDİR

Projenin hamisi olmaktan şeref duyduklarını belirten Başkan Hüseyin Sözlü,  “Ama projenin sahibi bölge köylüleridir, bizim çiftçilerimizdir. Projeyi yücelten de onların emeğidir. Projede bizim desteğimiz, himayemiz var ama projenin bilgi tarafı tamamen çiftçilerimizdedir. Yarın belediye çekildiğinde, çiftçilerimiz, köylülerimiz bugün elde ettikleri bilgi birikimiyle işe devam edecekler. İnşallah onların yaptıkları model olacak ve önce çevre köylere, sonra Adana’ya, sonra da bütün Türkiye’ye yayılacaktır. İnşallah gelecek nesiller daha zengin olacaktır. Üretici bir aileden gelen belediye başkanı olarak bu işten büyük haz alıyorum” diye konuştu.

EKMEK MÜCADELESİ, SANATIN ŞEKLİNİ DE BELİRLİYOR

Ekmek mücadelesinin insanlığın sanata bakışını da şekillendirdiğini açıklayan Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: “Güzel sanatların fotoğraf dalıyla yaptıklarımızın belgelenmesi, sanat eserlerleri ortaya çıkarılması bizi bahtiyar etti. Bu çalışmaları basılı hale getirmek isteriz. Projemizde ve sergide emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sanat çıkarılması da çabalarımızı ayrıca anlamlandırmıştır. Fotoğraf sanatçılarımız Haluk Uygur, Tansu Hastürk, Mehmet Dilci ve Hanife Uygur’a teşekkürlerimi sunuyorum. Sergiye ev sahipliği yapan Başkent Hastanesi yöneticilerini kutluyorum.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, eserlerde birlikte fotoğrafları yer alan 5 yaşındaki Ebrar Güllü ile sergide de fotoğraf çektirdi.


SERGİ HOLLANDA’DA DA İZLENİME SUNULACAK

Sergiyle ilgili bilgi veren fotoğraf sanatçısı Haluk Uygur da, projenin hem sanatsal, hem ekonomik açıdan önemine vurgu yaptı. Dr. Uygur, “Adana Büyükşehir Belediyesi her zaman sanata ve sanatçıya destek oluyor. Başkent Üniversitemiz de Adana’daki bir çok sanat etkinliğine destek veriyor.

Belgesel nitelikte olmasına rağmen, sanatın diğer alanlarını da içerisine alarak bir yenilik peşinde olan bu çalışma, Çukurova çiftçisine geleneksel ekim çeşitleri yerine, çiçek yetiştiriciliğini önererek, daha fazla kazanabileceklerini göstermeye çalışan bir AB projesidir. Sergideki 150 parça eser, 1 ay izlenime açık kalacak ve daha sonra Hollanda’nın Rotterdam kentinde de sergilenecek” dedi.

PROJEYE DAİR

Sarıçam ilçesi, Çiçekli Mahallesi’nde, 32 çiftçi, 150 dekar alanda, 7 ana tür, 35 çeşit çiçek olmak üzere üretilen ürünler, Hollanda Çiçek Borsası’nda, Adana Flora markasıyla satışa sunuldu.