Öğr. Gör. Dr. Şule Erden tarafından verilen “Kukla Tasarımı” dersi kapsamında İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri bir dönem boyunca çocuklara öğretmek ve eğitici mesajlar vermek adına kukla tasarladı. Öğrenciler kumaş kukla, eldiven kukla, avuç kukla, çorap kukla, kaşık kukla, utangaç kukla, ipli kukla, gölge kukla gibi birçok kuklayı tasarlayarak dönem sonunda düzenlenen etkinlikte sunma fırsatı yakaladı.

 

“Kukla Çocuğun Kendini İfade Etme Şeklini Geliştirir.”

ÇÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Şule Erden seyirciler tarafından ilgiyle izlenen kuklaların çocuklar açısından birçok öneminin bulunduğunu söyledi.

Dr. Erden;  “Çocuklar kuklaları izlerken dili etkin bir şekilde kullanıp kuklalarla yeni sözcük ve kavramlar öğrenir. Ayrıca kuklalar ses tonunu iyi kullanma ve çocuğun kendisini ifade etme yeteneğini de geliştirir. Çocuklar kuklayı oynatırken kendileri o role girip empati yaparak sevinçlerini, üzüntülerini ve öfkelerini de kuklalar aracılığı ile dile getiriyor. Kuklalarla oynarken sıra bekleme, paylaşma, işbirliği gibi sosyal becerileri de destekleniyor. Kuklalar çocukların hayal gücünün ve yaratıcılığının gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra özgün eserler ortaya çıkarmalarına da yardımcı oluyor. Kuklalar çocukların eğlenmelerine ve hoş vakit geçirmelerine yardımcı olurken onları duygulandırır ve düşündürür. Bundan dolayı kuklalarla çocuklara öğretilemeyecek ya da anlatılamayacak şey yok gibidir.” dedi.

 

“Kukla Çocuklara Olumlu Davranışlar Kazandırır.”

Çocuklara kuklalarla hikâye anlatırken düzenli ve sağlıklı beslenme, başka çocuklara zarar vermeme, eşyalarını toplama gibi pek çok olumlu davranış kazandırılabildiğini açıklayan Dr. Erden, bunun için öğretmen adaylarının kuklaların yapımını ve nasıl oynatılmasını bilmelerinden ziyade kuklaların okul öncesindeki önemine inanmaları gerektiğini söyledi.