Settar bey yaşadığı büyük zorlukları inanılmaz bir güce dönüştürmüş, yeni yerleştiği topraklarda alın teri dökmüş, toprağı işlemiş, filizler ürüne dönüşmüş, ürünler pazara ulaşmış.

Sanayileşmenin başladığı 60’lı yıllarda günün şartlarına uygun hareket eden ailenin genç kuşakları da sadece üretmekle kalmayıp ihracatla da bölgesine ve ülkesine katma değer üretmiş.

İşte Mehmet Yaltır’ın başarı dolu hayat hikayesi de buradan itibaren daha çok ön plana çıkmış. Eğitime önem veren ailenin de yönlendirmesiyle çağdaş ve ilerici okullara yönelen Mehmet Yaltır ailesinin tarım ve sanayi ikilisini agro-industry’de birleştirmiş.

Tüm bunları neden anlattığımıza gelince…

Mehmet Yaltır, “Çukurova’da Yetişen Çilek, Mehmet Yaltır’ın Hikayesi” ismiyle 410 sayfa pırıl pırıl kağıda basılı kitapta, dolu dolu yaşam öyküsünü, Çukurova’da çilek kültürünün gelişimini, Kırım’dan Ceyhan’a geliş serüvenini, yaşanmışlıkları, dramları, acıları, sevinçleri, üretimi, istihdamı ve ihracata olan sevdasını bir araya getirmiş.

KEFENİN CEBİ VAR MIDIR?
Röportaj ve metin yazarı Nuri M. Çolakoğlu’nun Mehmet Yaltır’a “Sizce kefenin cebi var mıdır?” sorusuyla hayat bulan kitabın öyküsü okunası ve sürükleyici bir özelliğe sahip.

Zira Çolakoğlu, Mehmet Yaltır’a, “Evet Mehmet bey; kefenin cebi var. O kefenin cebinde senin hatıraların ve yaşadıkların saklı kalsın. Anılarını yazman, yeni nesile örnek ve yeni başarı hikayelerinin yazılmasında rol model olma adına o kefenin cebine bir kitap koymalısın” dediğinde başlamış her şey…

Yaltır’ın aile arşivinden oluşan fotoğrafların da yer aldığı kitabın hazırlanışından baskıya girişine ve sonrasında başlanan dağıtım aşamasına kadar büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu anlatan Mehmet Yaltır, “İyi ki sayın Çolakoğlu’nu dinlemişim. Hayat boyu aile olarak insanlık adına, doğa, tarım ve sanayi adına iyi şeyler yaptığımızı düşünüyorum. Bu kitap benim için paha biçilmez bir öneme sahip. Yurtiçinde olduğu gibi yurtdışından da oldukça talep var. Yurtdışındaki dostlarımız için kitabın yabancı dilde tercümesine başladık. Bu tür hatırat kitaplarının artmasının Adanamız ve ülkemiz adına son derece faydalı olacağına inanıyorum. Eski nesillerin yaşanmışlıklarının, örf, adet ve geleneklerinin, yaşam koşullarının yeni nesillere aktarılması hayatın anlam ve değerini daha derinden hissettirecek ve bu yönde yaşam alışkanlığı sağlayacaktır” diye konuştu.
NERELERDE BULABİLİRSİNİZ?

Fotokitap tarafından basımı gerçekleşen “Çukurova’da Yetişen Çilek, Mehmet Yaltır’ın Hikayesi” adlı kitabı şimdilik D&R, Remzi Yayınevi ve Pandora Kitabevi’nden temin edebilirsiniz. Kitap önümüzdeki günlerde daha çok kitabevinde satışa sunulacak.