Festivalin açılış töreni; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt ve Sanatçı Prof. Zeliha Berksoy’un yanı sıra onbinlerce izleyicinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“Uluslararası arenada yarışan bir festivalimiz var”

Adana Tiyatro Festivali’nin 16’ıncı yılında yaptığı konuşmada Sabancı Vakfı’nın 40’ıncı yılını kutladıklarını ifade eden Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Vakfımızın tohumları, 40 yıl önce bu topraklarda, Adana’da atıldı. Kültür ve sanata, Vakfımızın kuruluşundan bu yana, her zaman öncelik verdik. Sabancı Vakfı olarak, Adana Tiyatro Festivali’nin yanı sıra desteklediğimiz tüm kültür-sanat faaliyetleriyle gurur duyuyoruz “ dedi.

Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ni, 16 yıldır Adanalıların desteğiyle hayata geçirdiklerini belirten Güler Sabancı, “Aramızdan 10 yıl önce ayrılan merhum Sakıp Sabancı’nın bıraktığı bu mirasa hep birlikte sahip çıkıyoruz. Ne mutlu ki her yıl, barışın, dostluğun, anlayışın sahnesinde, Adana Tiyatro Festivali’nde buluşuyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Adana Devlet Tiyatrosu ile 16 yıldır başarılı bir işbirliği sürdürdüklerini belirten Güler Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu güçlü işbirliğinin meyvesi olarak uluslararası arenada yarışan bir festivalimiz var. Dünyaca ünlü tiyatroları, Türkiye’den çok değerli tiyatro topluluklarını Adana’da ağırlıyor, Adanalılarla buluşturuyoruz. Festivalimizin açılışında ilk kez Türkiye’ye gelen Fransızlar’ın su üzerinde gösteri yapan en ünlü topluluğu, Ilotopie’yi ağırlayacağız. Adana’mız 16 Mayıs’a kadar, bir ay boyunca yerli ve yabancı tiyatro topluluklarına ev sahipliği yapacak. Taşköprü’deki sokak gösterileriyle de şenlik havasında bir festival geçireceğiz” dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt konuşmasında; “1998 yılında projelendirdiğimiz festivalin, 16.’sını gerçekleştiriyor olmanın gurur ve onurunu taşıyoruz. Kültürünü bereketiyle güçlendiren, canlılığıyla, dokusuyla nice sanatçıya ev sahipliği yapan topraklardayız… İnsanın üretkenliğinin emeğe, alın terine; emeğin, alın terinin insanın üretkenliğine dönüştüğü o güzelim coğrafyada, Çukurova’dayız. ‘Devlet Tiyatroları- Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ ile bir kez daha tüm sanatseverlere merhaba diyoruz.” dedi.

Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl Prof. Zeliha Berksoy’a verildi

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi, tiyatro ve sinema sanatçısı Prof. Zeliha Berksoy oldu. Festivalin açılışında Prof. Zeliha Berksoy’a ödülü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından takdim edildi.

Seyhan Nehri’nde Düşler Suya Yansıdı

Son beş yılda Seyhan Nehri’nde düzenlenen görkemli gösterilerle açılan Adana Tiyatro Festivali, bu yıl Fransız şov tiyatrosu Ilotopie’nin masal gibi gösterisiyle perde dedi. Görsel sanatların farklı unsurlarını kullanarak yenilikçi gösterilere imza atan dünyaca ünlü topluluk, festival için ilk kez Türkiye’ye geldi.

Ilotopie’nin “Suya Yansıyan Düşler” adlı gösterisi, ateş şovu ve havai fişekler eşliğinde başladı. Gösteri kapsamında “Rüya” ve “Lunapark” temalı iki farklı geçit seremonisinde rengarenk karakterler, Seyhan Nehri’nde geçiş yaptı. Rüya seremonisinde; mitolojik figürler, şövalyeler, soytarılar, büyücüler, hayaletler, palyaçolar boy gösterirken, Lunapark seremonisinde ise günlük yaşamdan komik ve eğlenceli kesitler sunuldu. Havai fişekler eşliğinde sonlanan gösteri, Seyhan Nehri kıyılarını dolduran binlerce izleyiciyi büyüledi.

Bir Ay Boyunca Tiyatronun Başkenti “Adana” Olacak

Türkiye’nin bir ay süren, en uzun soluklu tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan Adana Tiyatro Festivali’nde, bu yıl Türkiye’den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğu, 21 farklı oyun sergileyecek. 14 Nisan – 16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen festivale bu yıl, yurt dışından Fransa’nın yanı sıra İspanya, İran, Azerbaycan ve Romanya’dan tiyatro toplulukları katılacak. İspanya’dan Yllana Tiyatrosu “Muu”, Romanya’dan Passe-Partout Tiyatrosu “Biz İkimiz”, İran’dan Inruzha Tiyatrosu “Kuraklık ve Yalan” ve Azerbaycan Milli Akademik Dram Tiyatrosu “Lenkeran Han’ın Veziri” adlı oyunlarını sergileyecek.        

Türkiye’den ise Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolar, Adana Tiyatro Festivali’ne katılarak oyunlarını sergileyecek. İstanbul Devlet Tiyatrosu, “Cimri”, “Hamlet” ve “Çöl Fırtınaları”, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları “Kafesten Bir Kuş Uçtu-Guguk Kuşu”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları “İstanbul Efendisi”, Ankara Ekin Tiyatrosu “Üçüncü Zil”, Bursa Devlet Tiyatrosu “Sarıpınar 1914”, Mersin Devlet Opera ve Balesi “Çalıkuşu”, İzmir Devlet Tiyatrosu “Son Çığlık”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Nereye”, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları “Nafile Dünya”, Kenter Tiyatrosu “İyi Geceler Desdemona, Günaydın Juliet” ve “Toplu Hikayeler”, Tiyatro Kedi “Bana Esmeyi Anlat” ve Van Devlet Tiyatrosu “Ay Işığı Sirki” adlı çocuk oyununu sergileyecek. Oyunlar, Adana’da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde sahnelenirken, festivale katılan 5 oyun ayrıca Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sahnelenecek.

Festival kapsamında her yıl olduğu gibi açıkhavada, Taşköprü Etkinlikleri de yer alıyor. Adana’nın simgesi Taşköprü üzerinde 10 – 16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek müzik, dans ve performans gösterileriyle Adanalılar festival coşkusunu doyasıya yaşayacak.

Festivalde ayrıca danstan müziğe, resimden sahne fotoğrafçılığına kadar birçok farklı konuda Atölye Çalışmaları da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Çalışma Stüdyosu’nda Adanalılarla buluşacak.

Festivali her yıl 80 binden fazla seyirci takip ediyor

Adana Tiyatro Festivali, geçen 15 yılda, 38 farklı ülkeden 74 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 5.000’den fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 271 oyun ve 573 temsil düzenlendi. Sadece Adanalı sanatseverlerin değil Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin de akın ettiği festival, her yıl 80 binden fazla seyirci tarafından izleniyor.