Çukurova Edebiyatçılar Derneği tarafından organize edilen 1. Uluslararası Çukurova’dan Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali için Adana’ya gelen 200 kişilik şair ve sanatçı topluluğunu Karaisalı Belediyesi konuk ederek, Başkan Aslan ilçeyi tanıttı.

  Mesut Eray’ın 50 eserinden oluşan Karaisalı Fotoğrafları Sergisi gezildikten sonra, Karaisalı Belediyesi Düğün Salonu’nda Ayfun Kaplan’ın sunuculuğunu yaptığı etkinlikte Azerbaycanlı sanatçılar bestekar Elmiz Medetoğlu ve Zeyneb Derbendli bir konser verdiler.

  Burada bir konuşma yapan Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, “Sizler, gelecekte Türk bekasının en önemli görevini yapıyorsunuz. Din, vatan, millet, bayrak ve vatan sevgisini en kolay ve en anlaşılır bir şekilde yazı ve görsel metinlerle iletmektesiniz. Bunun emeğini çeken sizlersiniz” dedi.

  Karaisalı’nın 1835 yılında kurulan Türkiye’nin en eski ilçelerinden bir olduğunu ifade eden Aslan, ilçenin tarihini anlattı. Karaisalı’nın Çukurova’da ilk Kuvayı Milliye hareketinin başlatılan bir ilçe olduğunu kaydeden Aslan, Karaisalılara Murtçu denilmesine de değindi. Fransızların Adana’yı işgal etmesiyle birlikte birçok Adanalı’nın Karaisalı’ya geldiğini, Adana’dan istihbarat toplamak isteyen Kuvvacıların “İşgalciler murt meyvesini bilmezler. Satıcı kılığında Adana’ya girelim, akşama kadar bilgi toplayalım demişler. Atların sırtına heybelerle murt yüklemişler ve Adana’ya girmişler, Adana sokaklarında “Murtçu geldi” diye bağırarak satış yapmışlardır. Bu nedenle murt bizim ilçeyle özdeşleşmiştir. Karaisalı’nın ülkemizde tanıtılmasında en önemli öğe murtçuluktur” dedi.

  Daha sonra Adanalı ve Türkiye’nin değişik illerinden gelen Mehmet Demirel Babacanoğlu, Şemsettin Ağar, Zahide Eskici, Mesut Eray, Gülser Nünük, Ceyhun İpteş, Sahir Gürevn, Sıvaslı Celalettin birer şiir okudular.

  Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, konuklarına Kapıkaya Kanyonu’nu, Alman (Varda) Köprüsü, Yerköprü’ye götürerek Karaisalı’nın doğal ve turistik güzelliklerini gösterdi ve öğle yemeği ikramında bulundu.

  Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş, 3 gün sürecek olan etkinliklerinin ikinci gününde Karaisalı’ya kültü ve doğa gezisi düzenlediklerini, Karaisalı’da unutulmaz bir gün geçirdiklerini, uluslararası şair ve sanatçılar başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinden gelenlerin Karaisalı’yı doğası ve kültürünü yakından tanıdıklarını söyledi. Tekbaş,  katkılarından dolayı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye ve misafirperver Karaisalı Belediye Başkanı saadettin Aslan’a teşekkür etti.