Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 – 21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında, edebiyatçının eserlerinden uyarlanan filmler izleyiciyle buluşacak. Yine Orhan Kemal eserlerinden uyarlanan filmlerin afişlerinden ve set fotoğraflarından oluşan bir sergi de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
 

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 – 21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali, doğumunun yüzüncü yılında, eserleri Türk sinemasında pek çok filme ilham vermiş ünlü edebiyatçı ve senarist Orhan Kemal’i anıyor.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Dünyaca ünlü pek çok sanatçıyı yetiştirmiş Adana’dan çıkan önemli isimlerden biri olan ünlü edebiyatçı Orhan Kemal’i, festivalimiz kapsamında anıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Türk edebiyatında özel bir yeri olan Orhan Kemal, sadece edebiyatımızın değil, sinemamızın da gelişmesine katkı sağlamıştır. Eserleri dönemin pek çok filmine ilham vermiş olan Orhan Kemal’in, sayısız senaryoya imza attığı da bilinmektedir” dedi.

 

Festivalin gösterim bölümünde,  “Orhan Kemal 100 Yaşında” başlığı altında, sanatçının senaryosuna imza attığı ya da kendi eserlerinden uyarlanan filmler, seyirciyle buluşacak.  Bunun yanı sıra, 17 Eylül Çarşamba günü, saat 18.00’da, festival konuklarının ve Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün katılımıyla Abidin Dino Sanat Parkı’nda, “Orhan Kemal 100 Yaşında Sergisi’nin açılışı yapılacak. Sergide, sanatçının senaryosunu yazdığı filmlerin afişleri ve set fotoğrafları yer alacak.

 

Aynı gün saat 20.30’da, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, Mehmet Güleryüz’ün yönettiği “Sessizlerin Sesi: Orhan Kemal” adlı belgesel gösterilecek.

 

ORHAN KEMAL

15 Eylül 1914 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğan Orhan Kemal, 1950’lerde film hikâyeleri, diyalog ve senaryolar yazarak, Türk sinemasına katkıda bulunmaya başladı. Roman ve hikâyeleri ise 1960’lı yıllardan başlayarak, beyazperdeye uyarlandı. İlk Orhan Kemal uyarlaması, 1960 yılında Atıf Yılmaz tarafından çekilen Suçlu filmidir.

 

Orhan Kemal’in 1963 yılında yazdığı ve sinemada edindiği deneyimleri paylaştığı, Senaryo Tekniği ve Senaryoculuğumuzla İlgili Notlar isimli bir kitabı da bulunmaktadır.