Her Çarşamba saat 15.30’da gerçekleşen konferanslar dizisinin bu haftaki konuğu MEB- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Murat Baycanlar oldu. Toplantı Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ve birçok öğretim görevlisinin de katılımıyla gerçekleşti.

 Baycanlar, “Sanatçılarıyla Adana” konulu sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Sunumda Adana doğumlu, Adana’ya hizmet vermiş ve çeşitli sebeplerle Adana’da bulunmuş birçok sanatçıya yer verildi. Bu isimler arasında “Ziya Paşa, Reşat Enis, Ruhi Su, Arif Nihat Asya, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Muzaffer İzgü, Seyfi Soysal ve Yılmaz Güney” olmak üzere birçok isim vardı. Bahsi geçen sanatçıların eserlerinde Adana’nın yansımaları gözler önüne serildi.


ADANALI SANATÇILAR ANLATILDI

Baycanlar, öncelikle devrinin önemli devlet adamlarından biri olan Ziya Paşa’dan, ardından da 1940-1943 yılları arasında gazetecilik yapmak üzere Adana’da bulunmuş bir başka sanatçı Reşat Enis’e değindi. Buna göre, Enis’in Bugün Gazetesi’nin 15 Ağustos 1940 tarihli ilk sayısında görev aldığının bilgisi veren Murat Baycanlar, sunumunda ayrıntılı olarak Ruhi Su’yu anlattı. Sanatçının Van doğumlu olmasına rağmen, yaşam biçimini büyük oranda Adana kültürüyle biçimlendirmiş olduğunun altı çizdi.

Yazdığı eserlerde belirgin Adana betimlemeleri yapan ve Adana kültürünün izlerini taşıyan Orhan Kemal ve Yaşar Kemal gibi Adana deyince ilk akla gelen isimlere de yer verildi. Yine Muzaffer İzgü’nün eserlerinde gördüğümüz Türk Ocağı Mahallesi ve Ulus Parkı gibi Adana’nın önemli mekânlarının varlığına dikkat çekilen sunumda daha birçok sanatçı ve eserine yer verildi. Son olarak Yılmaz Güney’in de Adana-Karataş yolu arasında bulunan Yenice Köyü’nde doğduğu hatırlatıldı.
Baycanlar sunum sırasında, bahsi geçen sanatçılarla ilgili birçok fotoğraf ve belgeyi ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.

TOPLANTILAR HER HAFTA ÇARŞAMBA SAAT 15:30’DA
Toplantı sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Baycanlar’a Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ve Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi. Ocak ayı boyunca her Çarşamba saat 15.30’da konferanslar dizisinin devam edeceği bildirildi.