İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana’nın tarihi kimliğinin korunmasıyla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Bu çalışmaların en önemlilerinden birinin Tepebağ olduğunu belirten Zihni Aldırmaz, “Tepebağ’ın ortaya çıkarılması ile ilgili çalışmayı Müzeler Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüteceğiz. Önce açma çalışmaları yapılacak. Bugün bunun protokolünü imzalayacağız. Çalışmanın tüm finansmanı Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Ayrıca bizim uzmanlarımız da çalışmada yer alacaklar. Tepebağ tarihi kimliğimizin ortaya çıkarılmasında anahtar konumda. Çünkü Tepebağ ile birlikte çevresi de ortaya çıkacak. Tepebağ’da 52 bina yıktık ve Müze Müdürlüğü’nün çalışmalara başlaması için ihtiyacı olanları en kısa sürede karşılayacağız” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi kimliğin korunmasıyla ilgili diğer çalışmaları da anlatan Zihni Aldırmaz, özellikle Ali Münif Yeğenağa Sokak Sağlıklaştırması Projesi üzerinde durdu. Zihni Aldırmaz şöyle devam etti:
“Ali Münif Yeğenağa Caddesi üzerinde çalışmalar bittiğinde oralar çok değer kazanacak. Böylece esnaf da kazanacak. Trafikte yeni düzenlemeler yapacağız. Lastik tekerlekli tramvayla ücretsiz taşıma yapmayı planlıyoruz. Ali Münif Yeğenağa’da tarihi kimliğimizi yaşatacağız ve bölge övünülecek bir yer haline gelecek.”
Tarihi Kentler Birliği Türkiye toplantısının Mayıs ayında Adana’da yapılacağını hatırlatan Zihni Aldırmaz, “Bu toplantı dolayısıyla Adana’ya Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden uzmanlar gelecek. Çukurova’nın kültürel değerleri tartışılacak. Biz olaya sadece Adana olarak bakmıyor, Çukurova coğrafyasını bir bütün olarak düşünüyoruz. Toplantı sonucunda bir yol haritası çıkaracağız. Çukurova’da 140 kale var. Çukurova’nın ovası, yaylası ve denizi var. Tarihi Kentler Birliği toplantısı Çukurova açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca Kültür Bakanı’nın Adanalı olması da bize avantaj sağlayacak” şeklinde konuştu.
Adana Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Tosun da, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Adana’da güzel işler başarılacağına olan inancını belirterek, Zihni Aldırmaz’a teşekkür etti.
Tepebağ’ı “Adana’nın kalbi” olarak niteleyen Kazım Tosun, Tepebağ’da açma çalışmaları yapacaklarını, bu çalışmalar sonucunda kazı çalışmalarının yönünün belirleneceğini kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Birimi (KUDEB) Müdürü Emine Temuçin de Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mirasın korunmasıyla ilgili çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Tepebağ’da çalışmaların başlamasıyla ilgili protokol Zihni Aldırmaz ve Kazım Tosun tarafından imzalandı.
İmza törenine Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Cengiz Dinçer ve Başkan Danışmanı Orhan Ürgenç de katıldı.