ALTINORAN Düşünce ve Sanat Platformu’nun bir alt kuruluşu olan Sinematek ADANA ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD), ülkemizin ünlü yönetmeni Zeki Demirkubuz’u Adana’da sinemaseverlerle buluşturuyor. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile işbirliği yapan ADSİAD, 16 Ekim 2014 Perşembe akşamı saat 19.00’da Başkent Üniversitesi Hastanesi Kışla Yerleşkesi’nde Zeki Demirkubuz’u ağırlayacak.
Adana Sinema Müzesi’nde bir arya gelen Sinematek ADANA yetkilileri Prof. Dr. Murat Ali Hersekli ve Edip Kuzey Akten ile ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ve yönetim kurulu üyesi Mustafa Öncül, Adanalılar’ın bu büyük buluşmada yönetmenin filmlerinden birini izleme olanağı bulacaklarını da söyledi. 
ADSİAD’ın kurulduğu günden bu yana kültür ve sanata katkı sunduğunu kaydeden ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, 
Adanalı sinemaseverlerin Zeki Demirkubuz ile özelde sinema, genelde sanat üzerine sohbet etme şansı bulabilecekleri gibi ‘film okuma’yı da bir sinema ustasından öğrenme ayrıcalığı yaşayacaklarını belirtti.
Kentlerin kalkınmasında kültür ve sanatın özel önem taşıdığını dile getiren Süleyman Sönmez, “Adana, geçmişten bu yana kültür-sanatla yoğrulmuş kentlerin başında gelmektedir. Sinemaya birçok ünlü isim kazandıran Adana’da dünyanın tanıdığı Zeki Demirkubuz’u ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Tüm sinemaseverleri özel organizasyona bekliyoruz” dedi.
Sinematek Adana yetkilileri Prof. Dr. Murat Ali Hersekli ve Edip Kuzey Akten ise bir festival kenti olan Adana’da sanat filmi kavramının yerleşmesinde Sinematek’in önemli katkısı olduğunu vurguladılar. Hersekli ve Akten, Zeki Demirkubuz’dan sonra birçok sinema ustasını Adanalı sinemaseverlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirttiler.

SİNEMATEK ADANA HAKKINDA
Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu bünyesinde; Prof. Dr. Murat Ali Hersekli, Edip Kuzey Akten ve Erhan Yelekçi yönetiminde yaklaşık üç yıl once kurulan Sinematek Adana; ticari nedenlerle sinema salonlarında gösterilme şansı yakalayamamış sanat filmlerinin veya dünya klasikleri içerisine girmiş büyük filmlerin, eğitime de katkı verecek tartışma ortamı içinde izlenmesini ve sinema kültürünün yükselmesini amaçlıyor. Her ayın son Cuma akşamı halka açık gösterimler yapan Sinematek Adana, aynı zamanda gençlerin sinema eğitimine destek vererek, Adana'dan yeni sinemacıların çıkmasını hedefliyor.
Sinematek Adana, ilk büyük etkinliğini, 24 Nisan 2012’de Altın Koza ve Altın Portakal Festivalleri'nde en iyi yönetmen seçilen Cemil Ağacıkoğlu'nun ‘Eylül’ filminin gösterimi ile gerçekleştirdi. Yönetmen Ağacıklıoğlu’nu da konuk eden Sinematek Adana’nın ADSİAD katkısıyla Ekim ayı konuğu, ülkemizin en önemli sinema yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz olacak.
Sinematek ADANA etkinliklerinde Başkent Üniversitesi Kışla yerleşkesi sosyal tesislerinde bulunan sinema salonunu kullanıyor. Başkent Üniversitesi Sinematek ADANA’nın etkinliklerini destekliyor.

ZEKİ DEMİRKUBUZ KİMDİR?

Zeki Demirkubuz 1964 yılında Isparta'da doğdu. Ortaokulu Isparta'da, Gönen Öğretmen Okulu'nda bitirdikten sonra İstanbul'a yerleşti. Liseye İstanbul'da başladıysa da ilk sömestreden sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı. 1980 darbesinden sonra tutuklanıp üç yıl hapis yattı. Bu dönemde edebiyata ilgi duymaya başlayıp, Dostoyevski'yi keşfetti. Özellikle Suç ve Ceza'nın üzerindeki kalıcı etkileri o yıllarda oluştu. Tahliyesinden sonra Anadolu'nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. Askerliğini erteleyebilmek için okula dönmeye karar verdi ve liseyi dışarıdan bitirerek İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne girdi. Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten'in asistanlığını yaparak başladı. İlk uzun filmi C Blok'u (1994) çekene kadar çeşitli yönetmenlere asistanlık yaptı. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler, Demirkubuz'u Venedik Film Festvali'nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet'le tanıdılar. Üçüncü filmi olan Üçüncü Sayfa, Türkiye'deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de dahil olmak üzere Avrupa'da yapılan çok sayıda film festivalinde gösterildi. Yazgı (2001) ve İtiraf (2001), 2002 yılında Cannes Film Festivalinin "Un Certain Regard" bölümünde gösterildi. Başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası'nın (2003) ardından Masumiyet'in başlangıç öyküsünü anlatan Kader'i (2006), sonrasında Kıskanmak (2009) ve 'Yeraltı' (2012) filmlerini yaptı.