Adana Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, İspanya gezisinin ardından meclis toplantılarına başlayacak. İlçe Belediye Başkanları ve meclis üyelerinin bu ülkeye yaptıkları ziyarette yedikleri-içtikleriyle ilgilenmiyoruz. Biliyorsunuz, meclisin yurtdışına yaptığı ziyaretler geçmiş yıllarda hep çalkantılarla doluydu. Yeni belediye meclis üyeleriyle birlikte yeni geziler de başladı. Bugüne kadar ‘inceleme-araştırma’ adı altında düzenlenen gezilerden Adana’nın hangi oranda yararlandığını sorgulamamıza bile gerek yok. Bir tek 2011 yılında Bekir Sıtkı Özer’in yurtdışında fotoğrafladığı ve meclise sunduğu çöp konteynerlerinin yeraltına alınmasıyla ilgili bir slayt hatırlıyoruz. O zaman kimsenin oralı olmadığı bu projeyi şimdi Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, gerçekleştirme uğraşında. Anımsadığımız başka bir gelişme yok. 
Büyükşehir meclisinin profiline bakıldığında mühendis ve avukat ağırlıklı, işin ehli, kenti tanıyan, eksikleri bilen, bu konuda eleştirileri sıralamaktan kaçınmamış kişilerden oluştuğu kolayca anlaşılır. Daha önce görev yapan meclis üyelerine bir sözümüz yok ancak yurtdışından kentin gelişimi adına eliboş döndüklerini söylemekte bir behis görmüyoruz. Bu nedenle yeni meclis üyelerinden yabancı belediyelerin uygulama yöntemleri ve belediyecilik hizmetleriyle ilgili bilgi getirmelerini, Adana’ya uyarlanabilecek projeleri anlatmalarını bekleyeceğiz. 
Adana’da çarpık kentleşme, elektrik kesintileri, bazı kurumların koordinasyonsuzluğu ve vurdumduymazlığı nedeniyle köstebek yuvasına ‘dönderilen’ yollar, altyapı, ulaşım, işsizlik, imar çıkmazı, arsa üretimsizliği, yeşil alan noksanlığı, tarım arazilerinin yok edilmesi, yaz aylarında sulama kanallarındaki boğulmalar, sinek, güney-kuzey arasında hemen her alanda boy gösteren uçurum, doğmamış çocukları borçlandıran raylı sistem, turizm fukaralığı ve daha bir çok açmaz var. Sayabildiğimiz sorunların hepsi birebir kendilerini ilgilendiriyor. Bir de Akdeniz Arıtma Tesisi sorunu var. Meclis Başkanvekili Salih Gökçe’nin 10 Temmuz 2014’teki meclis oturumunda, ‘Kokuyu 2 ay içinde gidereceğiz’ açıklaması da hafızalardaki yerini koruyor. Açıklamanın üzerinden 2 ay değil 3,5 ay geçti. Sahi koku giderildi mi acaba?
Anlayacağınız belediye başkanları ve meclis üyelerinin işi oldukça zor. Tabi bu zorluğun üstesinden gelebileceklerine inandıkları için göreve talip oldular. Bu saatten sonra kimsenin enkaz edebiyatı yapmaya hakkı yok. 
Yurtiçine de yurtdışına da gitsinler. Buna bir itirazımız yok ancak gezilerin bizi ilgilendiren tarafı Adana’ya olan getirisi. Kasım’ın ilk haftası ilçe belediye meclisleri, ikinci haftası da Büyükşehir Belediye Meclis toplantıları gerçekleşecek.
Bakalım meclis üyeleri İspanya dönüşünde heybelerinden neler çıkaracak?