A Haber’in İstanbul’daki ana stüdyosunda Özlem Doğaner’in sunduğu “Z Raporu” programına canlı yayın konuğu olan Zihni Aldırmaz, kentsel dönüşümüm bir yaşam biçimi ve ekonomik bir hareket olduğunu vurguladı.
Bu konunun tam olarak algılanmadığını düşündüğünü belirten Zihni Aldırmaz, “Sayın Başbakanımızın meclisten bu yasayı çıkarttıktan sonra toplumun bunu hala tam olarak algılamadığını düşünmüyorum. Kentsel dönüşüm aslında bir yaşam biçimi ve ekonomik bir hareket. Kentlerin yeniden yapılanması tarih boyunca yaşamımızın,  standartlarımızın değiştirilmesi. Yenilenme, dönüşüm, standart yükseltme, tarihi dokunun korunması, afet önleme, resmi ve diğer kurumların bu konuya bakışı… Bu konuların bütün olarak ele alınması gerekir. Ana konseptte kentsel dönüşüm noktasında kentsel dönüşümün bir mastır planının yapılması gerekir. Bunu belki büyükşehir belediyeleri üstlenir. Kent ölçeğinde detaylara inmek gerekir, bozulan dengelerin yeniden düzeltilmesi, ekonomik anlamda da alabilirsiniz, sanayide ve kobilerde, ticarette de alabilirsiniz. Yaşam standartlarından dolayı değişen ihtiyaçların yeniden düzenlenmesi yani kısaca insana odaklı insan ölçeğinde insanın nasıl mutlu ve huzurlu yaşam standartının nasıl yükseldiğini dikkate alarak hareket edilmesi gerekir” dedi.
Kentsel dönüşümün altyapısıyla birlikte bir bütün olarak ele alınması gerektiğini anlatan Zihni Aldırmaz şöyle devam etti:
Adana’nın bina ölçeğinde bakarsanız Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi yaklaşık yüzde 40-50-60 mertebesinde konutların kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesi gerekir. Bunu tabi bugün için belediyelerin ya da hükümetlerin merkezi yönetimlerin devletlerin yapması mümkündür. Bu konunun 15-20 yıla uzanan periyotlarla ele alınması gerekir. Adana diğer kentlerden biraz daha farklı. Ben geçenlerde büyükşehirlerimizden birini izledim. Hala katı atık sorunlarını çözmediklerini, arıtmaların olmadıklarını falan hayretle izledim. Halbuki biz onları bizden biraz farklı görüyorduk ama Adana’da şu anda katı atıktan 15 megawat enerji üretebilen, bütün evsel atıklarını arıtabilen, içme suyunu şişe suyu kalitesinde yapabilen bir kent. Buradaki kentsel dönüşüm alt yapı açısından ana konseptte her şeyimiz var ama tabi nüfusu bir yerden bir yere taşıdığınız zaman sadece insanlar üzerinde olan binaları, bahçeleri görüyorlar ama bir de altta bu insanlara hizmet eden ana kollektörler, enerji, doğalgaz, elektrik ve diğer teknolojilerin olduğunu bilmezler. O bakımdan bunu bütün olarak ele almak gerekir.”
Zihni Aldırmaz, bir soru üzerine Adana’ya yabancı yatırımcının ilgi gösterdiğini belirterek, yatırımcılara her türlü kolaylığı sağladıklarını bildirdi.
Canlı yayında Altın Koza Film Festivali ilgili de bilgi veren Zihni Aldırmaz, Adana’nın bir kültür ve sanat kenti olduğunu anlattı.