Konu hakkında bilgi veren Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Adana İl Müdürlüğü yetkilileri, Kent kart uygulamalarının esas alınarak Sarı Basın Kartlarının yerine makinenin okuduğu Kent kartların geçerli olduğu yönündeki sıkıntılarla harekete geçtiklerini ifade ettiler.

İl Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada özetle şunları söylediler.  ‘23 Mart 2001 tarih ve 24351 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliği’nin 46. Maddesinde Basın Kartının sağladığı kolaylıklardan bahsedilmektedir. Aynı maddenin (a) bendinde ise “Devlet ve belediyelerin, özel idare ve köylerin veya bunlara bağlı kuruluşların, şehir içinde veya dışında işlettikleri tarifeli taşıtlardan, indirimli veya parasız olarak yararlanmak”, maddesi yer almaktadır.

Adana Büyükşehir Belediyesinin Toplu Taşıma araçlarından Kırmızı otobüsler ile Metro da bu maddeye göre herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ancak bazı  Özel Halk otobüsü sürücülerinin ve muavinlerinin Sarı Basın Kartı sahiplerine verilen bu haklardan haberdar olmadıkları için zorluk çıkardıkları tespit edilmiştir. Bunun üzerine İl Müdürlüğümüz gerek Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerine ve gerekse Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası’na durumu birer yazı ile bildirerek şoförlerin bu konuda bilgilendirilmesi talebini iletmiştir. Özel Halk otobüslerinin  de bu kapsam içerisinde bulunduğu ile ilgili ücret talep edilmemesi hususunda UKOME Şube Müdürlüğü ve Adana Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanlığı  ile yapılan görüşmeler neticesinde, bundan böyle Özel Halk Otobüslerine binişlerde de Basın Kartı Sahiplerinin ücretsiz olarak yararlanacağı herhangi bir sorun yaşanmayacağı, durumun Şoförlere iletileceği bildirilmiştir.”