Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) eski başkanlarından Çetin Yiğenoğlu, ülkemizde hala gazetecinin tanımının yapılamadığını ve Türk basınında nitelik sorunu yaşandığını belirterek, “Bugün gelinen noktada daha çok gazeteciye ihtiyacımız var. Kamuoyu için, halkı için, ülkesi için gazetecilik yapacak, gerekirse canını verecek gazetecilere bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Mesleki yozlaşma ve kirliliğin artmasına rağmen nitelikli gazetecilerin gelecekte söz sahibi olacaklarına inanıyorum” dedi.

ÇGC tarafından düzenlenen Sohbet Toplantıları’nın 3.süne konuşmacı olarak katılan Yiğenoğlu, kalbi insan sevgisiyle dolu gazetecilere 3 gün imkan tanınması durumunda, dünyanın sorunsuz ve yaşanır hale geleceğine inancını koruduğunu söyledi.

Yiğenoğlu, ÇGC eski Başkanlarından Kurtar Çakın, TSYD Adana Şube Onursal Başkanı  Nihat Geven, çok sayıda gazeteci, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hatice Çubukçu, Ç.Ü. İletişim Fakültesi İletişim Bölüm Başkanı Prof.Dr.Nurçay Türkoğlu ve ÇGC Yönetim Kurulu’nun hazır bulunduğu sohbet toplantısında, mesleki anılarını anlattı, edebiyat alanındaki çalışmalarından bahsetti ve son yazdığı ‘Küçük Amerika-2 Kumpas’ adlı kitabı hakkında bilgi verdi.

Konuklarla soru-cevap şeklinde iletişim kuran Yiğenoğlu, bir soru üzerine yüreğinin bir yarısının her zaman gazeteci olarak çarptığını, diğer yarısında ise edebiyatın bulunduğunu söyledi. Yiğenoğlu, “Ama gazetecilik söz konusu olduğunda diğer çalışmaları hep erteledim. Gazeteci ve edebiyatçı olarak insanların yüreğini ne kadar sevgi ile doldurabilirsek, hırstan, kin ve nefretten, kıskançlıktan uzaklaştırabilirsek, işimizi o kadar güzel yapmış oluruz” diye konuştu.

‘ÇGC’YE DESTEK OLUNMALI’

Mesleki geçmişi konusunda detaylı bilgi veren Yiğenoğlu, ÇGC başkanlığı döneminde kurumsal anlamda ciddi çalışmalara ekip olarak imza attıklarını kaydetti. Yiğenoğlu, “Bir genel kurulda başkanlık için sayın Kurtar Çakın ve Cafer Esendemir’le yarıştık. Ancak seçim sonunda herşeyi bir kenara bırakıp yönetime yardımcı olduk. Kırgınlığa, küskünlüğe ve dargınlığa kesinlikle yer vermedik. Başkanlığım döneminde ÇGC bünyesinde ilk defa, 1992 yılında Türkiye’de büyük ses getiren Yerel Basın Kurultayı’nı düzenledik. Özdenetim Divanı kurduk. Basın Protokol Listesi oluşturduk. Basın Meslek İlkelerinin korunmasına yönelik çalışmalar yaptık. ÇGC’yi hep ileriye taşıma gayretinde olduk. Mesleki örgütlülük özellikle şu süreçte büyük önem taşıyor. Meslektaşlarımızın bu bilinç içerisinde çatı örgütümüz ÇGC’ye destek olması gerekiyor. ÇGC ne kadar güçlü olursa, ilkeli gazetecilerin sayısı da o kadar artacaktır” diye konuştu.

‘GAZETECİ HEP IŞIĞA BAKMALI’

Genç ve mesleğe yeni başlayan gazetecilere tavsiyelerde bulunan Çetin Yiğenoğlu şöyle devam etti:

“Mesleki duruş çok önemli. Gazeteci bu işten çok para kazanmayacağını ama işini iyi ve doğru yaptığında, dürüst olduğunda geçimini sağlayabileceğini bilmeli. Bugün sosyal medya çok ön plana çıkmış durumda ama gerektiğinde kötüye de kullanılabiliyor. Gazetecilik farklı bir olgu. Ben her zaman ışığa bakmaktan yana tavır koymuşumdur. Yarınlardan asla umutsuz değilim. Gazeteci namuslu olmalı, kimseye minnet borcu bulunmamalı, özellikle siyasilerle ve siyasi otoriteyle düzeyli ve mesafeli ilişki kurmalıdır.”

12 Eylül Dönemi ve sonrasında gelişen siyasal baskılar nedeniyle gazeteciliğin mesleki örgütlülük konusunda çok kan kaybettiğini, bunun da işini doğru yapan medya mensuplarını çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını anlatan Yiğenoğlu, “Bunların aşılması için basın meslek örgütlerine çok ihtiyacımız var. Bu alandaki tüm kayıplara rağmen Türkiye bir gün düzelecekse bunda namuslu gazetecilerin katkısının büyük olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Ç.Ü. İletişim Fakültesi İletişim Bölüm Başkanı Prof.Dr.Nurçay Türkoğlu, Yiğenoğlu’nun İletişim Fakültesi’nde, ‘Haber Toplama ve Yayınlama Tekniği’ derslerine girdiğini ve öğrencilere gazeteciliği sevdirdiğini belirterek, “Son yıllarda mesleğe ilgi azalırken, Sayın Yiğenoğlu’nun derslere başlamasından sonra başarılı öğrencilerimizin büyük bölümü gazetecilik yapacaklarını söylemektedir. Bunu sağlayan Yiğenoğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

Yiğenoğlu’na toplantının ardından teşekkür eden ÇGC Başkanvekili Sait Güleç, “Geçmişte cemiyetimize büyük katkılarda bulunan ve emeği geçen Çetin ağabey, iyi bir gazeteci, iyi bir yazar, iyi bir araştırmacı, iyi bir edebiyatçı olmasından önce insandır. Kendisine bundan sonraki yaşamında başarılar diliyoruz” dedi.

Bu arada ÇGC adına Çetin Yiğenoğlu’na, Başkanvekili Güleç, eski Başkanlardan Kurtar Çakın, TSYD Adana Şube Onursal Başkanı Nihat Geven, Prof.Dr. Hatice Çubukçu ve Prof.Dr. Nurçay Türkoğlu tarafından çiçek verildi.