Daha sonra toplu halde Basın Anıtı’na geçen gazeteciler, burada Anıta çelenk koyup, saygı duruşunda bulunduktan sonra, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, günün anlam ve önemini belirten basın açıklamasını okudu.

Atatürk Parkı’nda yapılan törende Başkan Esendemir, Yönetim Kurulu üyeleri ile TSYD Onursal Başkanı Nihat Geven ve Çukurova Üniversitesi Basın Bürosu çalışanlarından Meral Kara Delen anıta çelenk koyarken, Basın Anıtı’nda yapılan törende Başkan Cafer Esendemir ile Yönetim Kurulu üyesi Aliye Gültekin ve genç gazeteciler adına Funda Bozan özgürlük meşalesini yaktı.

Törenlere; Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut, CHP Adana Milletvekili adayları Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, Müzeyyen Şevkin, Ahmet Adıgüzel, Rukiye Cinkılıç ile STK temsilcileri ve basın çalışanları katıldı.

Atatürk Anıtı ve Basın Anıtı’nda yapılan törenin ardından Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne geçen katılımcılar, burada bir süre oturup sohbet ettiler.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Basın Anıtı’nda yapılan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Esendemir, yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi;

“Değerli meslektaşlarım,

Bugün Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin 40. kuruluş yıldönümü. Ülkemiz çok önemli bir süreçten geçerken, böyle önemli bir günde bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Merhum Çoban Yurtçu ve arkadaşları tarafından 15. Nisan 1975 tarihinde kurulan ve bugüne kadar Erdoğan Varol, Kurtar Çakın, Çetin Yiğenoğlu ve Tamer Ünal'ın başkanlık görevi yaptığı Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Türkiye'de Kamu yararına dernek olarak faaliyet gösteren 5 ilin basın meslek örgütünden birisidir. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ne emeği geçenleri sevgi ve saygı ile anıyor aramızdan ayrılanlara Allah'tan rahmet diliyorum.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti üyelerini seçmede çok titiz olan bir kurum olup, sizlerin de desteği ile bu hassasiyetini sürdürmektedir. Cemiyetimiz siz üyelerinin desteği ile varlığını daha nice yıllar sürdürecektir.

Günümüzde demokrasinin olduğu ülkelerde basın çok önemli bir güçtür. Ve özgürce ayakta kalmaktadır. Ancak ülkemizde demokrası ve basın özgürlüğü her geçen gün daralmaktadır.

Çıkartılan yasalarla gazetecilerin çalışma alanlarını daraltılmakta, baskı unsuru yaratılmaktadır.

En son çıkartılan güvenlik paketi ile bu sıkıntı biraz daha artmıştır..

Bugün ülkemizde canı isteyen herkes ''İfade Özgürlüğü'' gerekçesi ile gazete çıkartmakta, bu da seçim ve bayram öncelerinde korsan gazete furyasına neden olmaktadır.

Bugün birçok meslek dalında önüne gelen herkes faaliyet gösteremezken, basın sektöründeki bu serbestlik sıkıntı yaratmaktadır.

Bunun yanı sıra bilişim çağına girdiğimiz son yıllarda İnternet medyası da olağanüstü bir hızla gelişirken, bu alanda da korsan internet siteleri ortaya çıkmakta ve bir süre sonra ortadan kaybolmaktadır.

İnternet gazeteleri ile ilgili yasal düzenlemelerin de en kısa zamanda belli prensiplere bağlanması temennimizdir.

Bizler tüm kurum, kuruluş ve bu kişileri korsan olarak nitelendirdiğimiz yayın organlarına karşı duyarlı davranmaya davet ediyor, gerçek gazetecilerle bunların karşılaştırılmamasını temenni ediyoruz.

Cemiyetimizin kuruluşunun 40. Yıldönümü nedeniyle Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu bu akşam basın çalışanları ve aileleri için bir oyun sahneleyecektir.

Cemiyetimiz Türk Sanat Müziği Korosu yarın, Türk Halk Müziği Korosu da 19 Nisan'da Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda konser verecektir. Tüm meslektaşlarımız davetlidir.

Yerel medyaya gereken değerin en kısa sürede verilmesi, Anadolu medyasının desteklenerek tirajlarının artması en büyük temennimizdir. Böyle bir günde mutluluğumuzu paylaştığınız için teşekkür eder saygılar sunarım.”