Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin 43.kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Cafer Esendemir, ÇGC Yönetim Kurulu üyeleri ve gazeteciler ilk olarak Atatürk Anıtı’nda biraraya geldi. Burada Başkan Esendemir ve Yönetim Kurulu üyelerinden Süreyya Uri Aksoy ile ÇGC Üyesi Nihat Geven, Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra etkinliğe katılanlarla hep birlikte Basın Anıtı’na geçildi.

Burada ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ile bayan gazeteciler Basın Anıtı’na çelenk koyarken, Özgürlük Meşalesi’ni de Başkan Esendemir, Yönetim Kurulu Üyeleri ile CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç ve CHP İl Başkanı  Ayhan Barut birlikte yaktı.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Basın Anıtı’nda yapılan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Esendemir, şu görüşleri dile getirdi:

“Değerli meslektaşlarım,

Bugün cemiyetimizin 43. Yıldönümünü kutlamak için burada toplanmış bulunuyoruz.

Sözlerime dün sabaha karşı yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak  vefat eden TRT çalışanı fahri üyemiz İbrahim Yılmaz’a Allahtan rahmet dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. TRT çalışanlarının çok sevdiği ve bizlerinde değer verdiği İbrahim Yılmaz’ın ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.

Bu arada Cemiyetimiz kurucu Başkanı Çoban Yurtçu ve hayatını kaybeden diğer üyelerimizi de rahmetle anıyorum.

Bugüne kadar Cemiyetimizi yöneten Erdoğan Varol, Kurtar Çakın, Çetin Yiğenoğlu  ve Tamer Ünal’a, yönetim kurullarında görev alan arkadaşlarımıza  da emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

Ülkemiz çok önemli bir süreçten geçiyor, ülkemiz sınırlarını tehlikeli unsurlardan temizlemek için Suriye’de Afrin’de bulunan Mehmetçiklerimize sevgilerimizi yolluyor, şehit olan Mehmetçiklerimize Allahtan rahmet diliyoruz.Bu bölgedeki olayların bir an önce bitmesini huzura kavuşmayı da diliyorum.

Son aylarda çok sayıda yeni gazetenin yayına başladığını görüyoruz, vatandaşlarımızın bunlara karşı duyarlı olmalarını fırsatçı ve korsan durumunda olanlara itibar etmemelerini diliyorum.

Son yıllarda artan maliyetler gazetelerimizi olumsuz etkilemekte, basın ilan kurumu ilan fiyatlarının artırılmaması da bu mağduriyeti artırmaktadır. İlan fiyatlarını yükseltecek kararların bir an önce alınarak yürürlüğe girmesini beklemekteyiz.

Son zamanlarda gazetecilere yönelik saldırıları ibretle gözlüyoruz, İfade özgürlüğünün olduğu ülkemizde, şantaj ve yalan habere her zaman karşıyız. Ancak yazdıkları yazı ve haberlerden dolayı gazetecilere fiili saldırılara da karşıyız. Bu tür haberlerle mücadele etmenin yolları da hukuk çerçevesinde olmalıdır.

Gazeteciler yazdıkları haberlerden dolayı provakasyon eylemlerine yönelik teşhir edilmemeli ve hedef gösterilmemelidir. Bu tür tahriklerden oluşacak eylemlerin sorumlusu da buna yol açanlar olacaklardır.

Medya çalışanları olarak her şart ve koşulda; Atatürkçü çizgide, demokrasiye sonuna kadar bağlı kalarak kamuoyunu doğru bilgilendirme görevimizi yerine getirme çabası içerisinde olacağız.

Huzurun  ve barışın hakim olduğu bir coğrafya da sosyal ve ekonomik özgürlüklerle dolu bir yaşam dileği ile katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.

Etkinlikte söz alan CHP PM Üyesi Ali Öztunç, kendisinin uzun yıllar Kahramanmaraş’ta gazetecilik yaptığını, daha sonra siyasete atıldığını belirterek, basın çalışanlarının her geçen gün daha da ağırlaşan koşullar altında çalıştığını ifade etti.

Öztunç, basın sektörünün bir çok sorunla karşı karşıya olduğunu, gazetecilerin yazdıkları haberler ve yaptıkları yorumlar nedeniyle çeşitli baskı, tehdit ve şantaja maruz kaldıklarını belirterek, “Türkiye’deki antidemokratik uygulamalar nedeniyle bugün bir çok gazeteci cezaevindedir. CHP olarak tutuklu ve hükümlü gazetecilerin yanındayız. Buradan kendisi de gazeteci olan partimiz milletvekili Enis Berberoğlu başta olmak üzere tüm tutuklu ve hükümlü gazetecilere selamlarımı yolluyorum. Önümüzdeki yıllarda Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş yıldönümlerini daha demokratik ortamda ve basın çalışanlarının daha özgür görev yapabildiği günlerde kutlamak dileğiyle, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.