Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) bazı basın yayın organlarına yönelik başlatılan operasyonların basın özgürlüğüne darbe niteliği taşıdığını bildirdi.
Türkiye’nin içinde bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karşı girişildiği savunulan operasyonların demokratik toplumlarda kabul edilemez bir davranış olduğunu belirten ÇGC Yönetim Kurulu, basın mensuplarının evlerinde ve basın kuruluşlarının merkezlerinde baskın biçimde yapılan operasyonlar sonucu gözaltına alınan basın mensuplarının bu yöntemi hak etmediğine işaret etti.
ÇGC’nin basın özgürlüğünden yana taraf olan, her platformda fikir özgürlüğünü savunan bir mesleki örgüt olduğuna işaret eden Yönetim Kurulu, şu görüşlere yer verdi:
“Türkiye, maalesef basın, ifade ve fikir özgürlüğü sıralamasında dünyanın geri kalmış ülkelerinin de gerisinde yer alıyor. Halka haber ulaştırma görevini yaparken birtakım siyasi çekişmelerin girdabına sürüklenmeye çalışılan meslektaşlarımıza karşı başlatılan girişimler hukuk devletine yakışmayan görüntüler içeriyor. Öte yandan sosyal medya aracı twitter marifetiyle operasyonların birkaç gün önceden kamuoyuna duyurulması endişe verici bir boyut içeriyor. Türkiye’de gerçek anlamda gazetecilik yapmanın neredeyse imkansız hale getirilmeye çalışılması kaygılarımızı artırıyor. Basın dünyasının içinde bulunduğu ekonomik sorunlar gün geçtikçe artarken, meslektaşlarımız birer birer işsiz kalırken yaşanan gözaltı operasyonları gazetecilik mesleğine darbe niteliği taşıyor. İktidar kaynaklarının meslektaşlarımıza yönelik giriştiği kabul edilemez yöntemlere son verilmesini umut ediyor, diğer gelişmiş toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de özgür, demokratik, bağımsız gazetecilik yapılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Gözaltına alınan gazetecilere ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”